РУСИ ТЕСТИРАЈУ ЦЕПИВО У АФРИЦИ: Моћне фармацеутске компаније ушле су у финалну фазу трке за прављење вакцине против вируса корона

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

22. 07. 2020. у 12:00

ПОЗНАТИ научно-истраживачки институти и моћне фармацеутске компаније ушле су у финалну фазу трке за прављење, тестирање и регистрацију вакцине против вируса корона, не осврћући се на упозорења научника да се не сме журити и да је неопходно поштовати стандарде спровођења клиничких испитивања.

РУСИ ТЕСТИРАЈУ ЦЕПИВО У АФРИЦИ: Моћне фармацеутске компаније ушле су у финалну фазу трке за прављење вакцине против вируса корона

В.Н.

Узалуд научни ауторитети објашњавају да се озбиљна истраживања обављају око две године.

Страх од последица опасног вируса оправдање су онима који пожурују научнике да што пре почне комерцијална производња вакцине. У питању је и велики профит који ће остварити они који први крену са продајом вакцине.

Директор Руског фонда директних инвестиција Кирил Дмитријев, у интервјују руском порталу Stopkoronavirus.rf, изјавио је да Русија, заједно са иностраним партнерима, припрема серијску производњу вакцине. Руси не желе да пропусте шансу да управо цепиво које је произвео Институт епидемиологије и микробиологије "Н. Ф. Гамалеи", буде прво на свету које је почело масовно да се производи, а предвиђа се да би то могло да буде већ у августу.

Прва фаза испитивања успешно је спроведена у војној болници "Бурденко" у Москви, као и на клиници Првог московског медицинског универзитета "Сеченова". Сада се припремају тестирања те вакцине у Емиратима, Турској и земљама Африке.

Лабораторија Института "Гамалеи" и фармацеутска компанија "Алиум" већ припремају све што је потребно за серијску производњу вакцине. Кирил Дмитријев објашњава да је циљ да се вакцинише од 40 до 50 милиона грађана Русије. Заједно са иностраним партнерима до краја године може да се произведе око 200 милиона доза. Осим на Блиском истоку и у Африци, та вакцина ће се продавати и земљама у Јужној Америци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)