ОПРАВАК ОД КОРОНА КРИЗЕ: Лидери ЕУ постигли договор о заједничком буџету

Новости онлине

21. 07. 2020. у 07:22

ОПРАВАК ОД КОРОНА КРИЗЕ: Лидери ЕУ постигли договор о заједничком буџету

Фото: AP

ЛИДЕРИ ЕУ 27 постигли договор о плану за опоравак и вишегодишњем заједничком буџету у износу од 1.824 милијарде евра за период од 2021. до 2027. Преговори су трајали пуита четири дана.

Председник Европског савета ŠШарл Мишел изјавио је да су се "тешки преговори у тешка времена" завршили добро за свих ЕУ 27 чланица и народ Европе. Како је појаснио, европски буџет у наредних седам година биће подржан са 1.074 милијарде евра уз 750 миљарди евра које ће бити мобилисане за опоравак економија.

- Ово је добар и јак договор. Показали смо колективну одговорнот, солидраност, као и веру у заједнићку будућност. Верујем да ће се на овај договор гледати као на одлучујући моменат на европском путу који ће нас ласнирати у будућност - поручио је Мишел након четврте ноћи преговора ЕУ лидера у Бриселу.

ХРВАТСКОЈ 22 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Како је на Твитеру у 5 и 30 ујутру навео хрватски премијер Андреј Пленковић, усвојен је буџет за наредних седам година.

- Усвојили смо буџет за идућих седам година. У Хрватску доносимо 22 милијарде евра које су јамство брзог економског опоравка и даљњег равномерног развоја земље - написао је.

Подсећамо, челници Француске и Немачке Емануел Макрон и Ангела Меркел су два пута незадовољни напуштали састанке у Бриселу, јер су оценили да међу партнерима у ЕУ нема воље за солидарност и помоћ најтеже погођенима од корона вируса, као ни свести да без тога цела Унија срља у пропаст.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)