КОРИДОР ДУГАЧАК 8.500 КМ: Русија гради аутопут Европа - Западна Кина

Танјуг

19. 07. 2020. у 22:41

КОРИДОР ДУГАЧАК 8.500 КМ: Русија гради аутопут Европа - Западна Кина

Будућа саобраћајница имаће шест трака / Фото З. Јовановић

У РУСИЈИ почиње изградња аутопута Москва-Нижњи Новгород-Казањ, што је део међународног мегапројекта "Европа-Западна Кина", који се реализује у сарадњи Русије, Казахстана, Белорусије и Кине.

Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин оценио је да овај пројекат "има посебан значај за целокупан евроазијски простор".

Дужина "Новог пута свиле" је 8.500 километара. Од тога више од 2.000 су на руској територији. Аутопут ће обезбедити путовање између осам највећих области Русије - Московска, Самарско-Тољатинска, Нижњеновгородска и Казанска.

"Пројекат даје регионални импулс у убрзавању развоја. Укупан раст домац?ег бруто производа на тим територијама ц?е бити вец?и од 500 милијарди рубаља до 2050. године", руски премијер Михаил Мишустин.

Још један, не мање важан аспект је отварање нових радних места. По речима Мишистина, само ће се на градилиштима отворити више 30.000 радних места, и још 130.000 у сродним гранама.

"То су гране као што су аутоиндустрија, нафтна индустрија, електроника, транспорт, логистика и друге", појаснио је премијер.

Новим путем од Казања до Москве ће се путовати 6,5 сати при брзини од 130 км на сат, преноси Спутњик.

Сада постоје два пута од Европе до Кине који су дуги. Железницом је потребно око две недеље путовања, а морем преко Суецког канала - скоро 1,5 месец.

Аутопут Западна Европа-Западна Кина почиње у Санкт Петербургу води преко Москве-Нижњег Новгорода-Казања-Оренбурга, затим преко територије Казахстана и Кине до града Лиањунганга на обали Жутог мора.

Дужина трасе је 8.445 км, а "Нови пут свиле" ће скратити путовање аутомобилом до 10 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)