ШКОЛСКА ГОДИНА У СЕПТЕМБРУ: Безбедност отварања школа актуелно питање и у САД

Танјуг

19. 07. 2020. у 17:05

ШКОЛСКА ГОДИНА У СЕПТЕМБРУ: Безбедност отварања школа актуелно питање и у САД

Фото: Depositphotos

У СЈЕДИЊЕНИМ Државама се због пандемије корона вируса, као и свуда у свету, јавило питање безбедности отварања школа.

Доналд Трамп прети оним окрузима који не буду отворили школе, а медицински експерти, педијатри, учитељи и наставници истичу ризичност овог потеза, поготово у оним местима са великим бројем оболелих, док питање отаврања школа постаје предмет политичке борбе.

Само неколико недеља пред почетак школске године, амерички председник Доналд Трамп претио је да ће укинути давање средстава из федералног буџета оним окрузима који не буду отворили школе, преноси Глас Америке.

С друге стране, педијатри и наставници желе да школе буду отворене, али тако да овим потезом не буде угрожена безбедност ниједног ђака. "Знамо да деца најбоље уче када су физички присутна у учионици. Али, морамо отварати школе тако да то буде безбедно за све ђаке", саопштено је из два највећа америчка удружења дечјих лекара.

Осим тога, ризик од заражавања корона вирусом услед отварања школа не постоји само за ученике, него и за наставнике и друго особље запослено у овим установама, истичу медицински експерти. Они тврде да је отварање школа ризично исто као и покретање економије и да такви преурањени потези могу да доведу до повећања броја заражених корона вирусом. Џенифер Нуцо са Универзитета Џонс Хопкинс истиче да отварање школа можда неће бити безбедно у оним регијама које бележе континуиран раст броја оболелих од ЦОВИД-19, те да би у таквих случајевима требало сачекати да се епидемиолошка ситуација побољша.

Нуцо је такође свестан и да је отварање школа важан елемент покретања економије, да многи родитељи који раде од куће тешко излазе на крај са послом и бригом о деци истовремено, као и да је родитељима који немају могућност да раде од куће још теже.

Повратак на посао, у време када економија пада, а незапосленост у земљи расте, постало је кључно политчко питање пред предстојеће председничке изборе у САД.

Студије показују да је корона вирус мање опасан по децу него по одрасле особе и да је мања вероватноћа да се деца заразе и да имају озбиљнију клиничку слику. Одређене студије указују на то деца не шире заразу корона вирусом као одрасли, али ови докази су ограничени. Ипак, то све не значи да ризик не постоји, иштиче Џош Шарфстин са Унвиерзитета Џонс Хопкинс.

Према подацима Америчке педијатријске академије (ААП), корона вирусом у САД је до 9. јула било заражено 200.000 деце, а 63 је умрло од последица ЦОВИД-19.

За безбедно отварање школа у Америци биће потребно око 50 милијарди долара, процењује Универзитет Џонс Хопкинс.

Искуства неких земаља у свету по питању отварања школа била су позитивна, али Џенифер Нучно истиче да је кључни фактор који САД разликује од тих земаља то што су оне пандемију успеле да ставе под контролу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mr Radomir Scepanovic

19.07.2020. 19:53

Затворити студенске домове и факултете. Спортске утакмице, дискотеке, кладионице, кафиће, кафане! Вирус се шири!