ТРАМПОВ БОЈ СА СТРУКОМ: Председник САД критичан према здравственим званичницима

Д. САВИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 00:30

ТРАМПОВ БОЈ СА СТРУКОМ: Председник САД критичан према здравственим званичницима

Фото АП

ЗАОШТРАВАЊЕ односа између Беле куће и здравствених стручњака расте паралелно са убрзавањем ширења вируса корона у Америци, где је, према наводима Универзитета "Џон Хопкинс", сваки 100. Американац позитиван на ковид 19. Усред овог смртоносног таласа, скоро 140.000 мртвих, Бела кућа води бој са водећим епидемиологом у САД Ентонијем Фаучијем.

Овај "амерички доктор Кон" констатује да је пандемија најизазовнија криза јавног здравља с којом се суочио, укључујући ХИВ, вирус еболе, антракс и вирус зика, и све гласније говори о забринутости због поновног отварања земље.

С друге стране, шеф Беле куће Доналд Трамп је све критичнији према здравственим званичницима и недавно је отворено рекао и да је Фаучи направио много грешака у вези са короном.

Мање од четири месеца уочи гласања, Трамп се грозничаво бори да опорави економију, свој, пре епидемије главни адут. Али, захуктавање заразе вртоглаво сурвава америчку економију толико да су у јуну САД оствариле највећи месечни буџетски дефицит у историји - 864 милијарде долара. Приход од пореза се смањио јер је много људи остало без посла.

Трампови покушаји покретања живота, укључујући отварање школа, и послова, упркос ширењу болести наилазе на отпоре. Више од половине америчких држава зауставило је, или повукло, планове за поновно отварање.

ВАРНИЦЕ СА СЗО

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус је упозорио да ће се пандемија погоршавати, уколико се земље не уозбиље. Он каже да је ситуација у реду у Азији и Европи, али да многе друге земље, пре свега на америчком континенту, иду у погрешном правцу. Критиковао је и лидере због порука које нарушавају поверење. Није помињао имена, али Трамп који је тек прошлог викенда први пут ставио заштитну маску, често је на мети критика да не схвата вирус довољно озбиљно.

Међу њима је и најмногољуднија америчка држава Калифорнија, која је поново увела рестрикције за 40 милиона својих грађана због драматичног пораста оболелих од чак 20 одсто. Забрањен је рад ресторана, барова, зоолошких вртова и музеја, негде су чак и цркве затворене, као и теретане и фризерски салони.

Ентони Фаучи Фото АП

Број заражених расте у 35 од 50 америчких савезних држава, укључујући Флориду, која би, да је посебна држава, била на 10. месту на листи земаља са највише заражених.

Амерички локални и државни лидери наводе да је до пораста броја заражених дошло због Американаца који су се окупљали и одлазили у барове. У многим државама смањена је просечна старост оболелих, те је све више младих позитивно на ковид 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)