СА ЗАБРИНУТОШЋУ ПОСМАТРАЈУ СИТУАЦИЈУ ВАН ГРАНИЦА: Италија страхује од новог таласа вируса на Балкану

Танјуг

14. 07. 2020. у 13:06

СА ЗАБРИНУТОШЋУ ПОСМАТРАЈУ СИТУАЦИЈУ ВАН ГРАНИЦА: Италија страхује од новог таласа вируса на Балкану

Фото: АП

ИТАЛИЈА страхује од новог таласа вируса ковид-19 у земљама у источном делу Европе јер су неке од њих, попут Румуније, чланице Европске уније, док је из појединих држава ван ЕУ, попут Србије, дозвољен улазак на територију Италије, наводи Република.

Италија, где је епидемиолошка крива у сталном паду, са забринутошћу посматра шта се дешава ван њених граница, а посебно на Балкану, где у последње две недеље расте број случајева, пише италијански лист.

Председник италијанског региона Венето изјавио је јуче на конференцији за новинаре да је тестирање показало да је корона вирус који циркулише у Србији агресивнији од оног који је познат у Италији.

"Мутација корона вируса који циркулише Србијом нам није позната. Тест је показао да су четири позитивна пацијента која су дошла у контакт са вирусом из Србије имала велико вирусно оптерећење", изјавио је Заја.

Недавно се Венето суочио са новим жариштем вируса пошто су један менаџер из Виченце који је боравио у Србији, двојица његових колега и једна особа из Падове дошли су у контакт са вирусом који италијански медији називају "српски", међутим, Заја наводи да је ситуација на том подручју под контролом.

Италијански лист Месађеро пренео је почетком јула да се Балкан суочава са новим ударом корона вируса и порастом броја новооболелих након периода константног пада нових случајева, а да је Србија међу земљама у том региону које спроводе највећи број свакодневних тестова.

Италија је забранила улазак на своју територију из 13 земаља међу којима су Црна Гора и Северна Македонија, а Србија је међу државама ван подручја Шенгена за које је дозвољен улазак у Италију, али уз изолацију од 14 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sara

15.07.2020. 15:08

I mi smo gledali i bili u strahu, kada je kod njih bilo najstrašnije, ali i poslali smo im pomoć, dok oni sada nam vraćaju tako što, ne provereno pričaju da je kod nas gori virus nego kod njih!!!!!.