БИВШИ ТРАМПОВ САВЕТНИК ОБРУШИО СЕ НА КИНУ: Вухан је биолошки Чернобиљ, вирус "побегао" непажњом

Д. САВИЋ

14. 07. 2020. у 07:15

КИНЕСКИ вирусолози беже на Запад главом без обзира из Вухана, биолошког Чернобиља, града одакле је кренула пандемија вируса корона и где је седиште Института за вирологију.

БИВШИ ТРАМПОВ САВЕТНИК ОБРУШИО СЕ НА КИНУ: Вухан је биолошки Чернобиљ, вирус побегао непажњом

Фото: ЕПА

Ову тврдњу изрекао је Стивен Бенон, некадашњи главни стратег у кампањи и саветник америчког председника Доналда Трампа. На Западу, каже, кинески научници помажу америчким и британским агентима да "изграде случај" против Пекинга доказима о улози кинеске Комунистичке партије у вези са пандемијом ковида 19.

Бенон за британски дневник "Дејли мејл" прецизира да кинески научници напуштају институт у Вухану, али и друге лабораторије у земљи, још од средине фебруара. Сада, каже, амерички обавештајци, заједно са британским МИ5 и МИ6 раде на правном случају против Пекинга, што захтева одређено време.

Десничарски идеолог Бенон, познат је као "јастреб" у односу према Кини. Исто као и амерички државни секретар Мајк Помпео и директор ФБИ Кристофер Вреј, он Кину издваја као највећу претњу САД. И сам председник САД Доналд Трамп непрекидно оптужује Кину због пандемије вируса корона, који је управо у Америци, од свих земаља света, изазвао заразу највећих размера и однео највише живота. Званични Пекинг је увек категорички негирао све оптужбе у вези са прикривањем ковида 19.

Врло критичан према Кини због односа према пандемији ковида 19, Бенон у свом радио-програму "Ратна соба", сад позива западне земље да заједнички раде на обарању "бруталног, ауторитарног" кинеског режима који, како тврди, изводи експерименте у лабораторијама. Бенон је уверен да је вирус одатле "побегао" или непажњом, или преко техничара из лабораторије.

Тврдње Бенона су се појавиле пошто су научници из Хонгконга обзнанили да је Кина знала о вирусу много пре него што је то саопштила, и да се то прикривало на највишим нивоима у Пекингу. За америчку ТВ станицу Фокс њуз специјалиста вирусологије и имунологије Ли Менг Јан, који ради у хонгконшкој Школи за јавно здравље, истиче да Кина има обавезу да каже свету, имајући у виду њен статус у Светској здравственој организацији, све о специјализованим лабораторијама за вирусе и пандемије.

Фото: АП

Стивен Бенон

ВЕЗЕ СА АМЕРИКОМ

Институт за вирологију у Вухану истраживачки је центар под окриљем Кинеске академије наука, који је отворио лабораторију нивоа четири биолошке сигурности 2015. године. Институт је активни истраживачки центар за вирус корона и има снажне везе са Националном лабораторијом Галвестон у Америци, и сличним центрима у Француској и Канади. Од избијања пандемије, институт је предмет многих теорија завера. Научници су одбијали могућност ширења заразе ковида 19 из института, из било ког разлога.

ОПАСНОСТ: КИНА

Бенон је суоснивач "Комитета тренутне опасности: Кина" заједно са одбеглим кинеским милијардером и политичким активистом Гуом Венгуијем (50). У својим најбољим данима 73. на листи најимућнијих Кинеза, Гуо је у Кини оптужен за корупцију. Пошто му је претило хапшење због мита, киднаповања, прања новца и силовања, побегао је из Кине у Америку 2014. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА БОРИСА ЏОНСОНА: Све бурније у Великој Британији, Влада се осипа из часа у час