ПРЕВАГУ ОДНЕЛИ СТАРИЈИ БИРАЧИ: Пољаци поново за председника изабрали Анджеја Дуду

Бета

13. 07. 2020. у 21:59

ПРЕВАГУ ОДНЕЛИ СТАРИЈИ БИРАЧИ: Пољаци поново за председника изабрали Анджеја Дуду

Дуда слави победу / Фото Танјуг-АП

Кандидат владајућих пољских конзервативаца, странке Право и Правда, досадашњи председник Анджеј Дуда победио је у другом кругу избора за председника Пољске 12. јула освојивши 51,03 одсто гласова док је кандидат опозиције, градоначелник Варшаве Рафал Тшасковски освојио 48,97 одсто гласова, саопштила је вечерас коначне званичне резултате избора пољска Државна изборна комисија.

Због великог одзива бирача од чак 68,18 одсто, другог највећег на председничким изборима у Пољској, Дуда је освојио 10,44 милиона гласова у бирачком телу од скоро 30 милиона Пољака са правом гласа а Тшасковски 10,01 милиона.

Победу Дуде омогућила је максимална мобилизација старијих бирача у другом кругу, са села и мањих градова, посебно у источним, неразвијеним регионима Пољске које је и премијер Матеуш Моравјецки позивао да изађу на изборе не плашећи се епидемије вируса корона, јер је, како је рекао, безбедније да изађу на биралишта него да оду у куповину у радњу.

Анджеј Дуда однео је убедљиву победи у шест источних војводстава, Рафал Тшасковски у 10 на развијеном западу, северу и централним деловима Пољске.

Након бруталне кампање, поводом које су и посматрачи ОЕБС-а данас изразили забринутост због поларизације Пољске, напада на политичаре и новинаре и пристрасности пољске државне телевизије ТВП која је постала пропагандна машина да се поново изабере као кандидат владајуће странке Анджеј Дуда, данас новоизабрани председник настоји да се забораве хомофобне, антисемитске и увредљиве изјаве из кампање и позива на узајамно поштовање.

"Нико у Пољској не сме да се плаши да изађе. Без обзира на то какву имамо боју коже, у шта верујемо, кога подржавамо и кога волимо сви смо равноправни", упутила је први такав апел још синоћ ћерка председника Дуде, Кинга која је са студија у Лондону дошла да подржи оца у кампањи.

За опроштај ако је некога увредио током кампање или свог првог петогодишњег мандата замолио је Пољаке данас и сам Дуда.

"Желим да нагласим то је била јако оштра кампања, на тренутке сувише оштра. И као што сам рекао, ако се неко осетио увређеним било током кампање, било последњих пет година, молим да ми опрости и да ми да шансу у следећих пет година", рекао је данас у сусрету са житељима Оџивола нови пољски председник.

Поражени Рафал Тшасковски честитао је данас још пре објаве коначних резултата победу Анджеју Дуди али му је поручио да сада има шансу да његов мандат буде другачији а најавио је такође да 10 милиона гласова које је он освојио као опозициони кандидат значи да се пробудило грађанско друштво у Пољској и да ће настојати да се не расплине та енергија која жели толерантну, отворено, осмехнуту Пољску у Европској унији где држава није у рукама једине странке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)