ПЉУШТЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ ТРАМПА: Универзитети против одлуке о забрани за стране студенте

Бета

13. 07. 2020. у 21:44

ПЉУШТЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ ТРАМПА: Универзитети против одлуке о забрани за стране студенте

Фото Танјуг-АП

Око 60 америчких универзитета прикључило се тужби против администрације председника САД Доналда Трампа због одлуке да се страним студентима због корона вируса забрани да остану у Америци ако су им предавања само онлајн.

Тужбу пред федералним судом у Бостону су покренули Универзитет Харвард и Институт за технологију Масачусетса (МИТ) и траже да се заустави примена ове одлуке администрације, преноси Глас Америке.

Универзитети су саопштили да су се ослањали на упутства федералне владе која су предвиђала да због актуелне ситуације са корона вирусом предавања за студенте буду онлајн и да таквим предавањима присуствују и страни студенти у САД.

"Ванредна ситуација и даље траје, али политика владе се ођедном драстично променила и узроковала велика превирања и штету", наводи се у тужби универзитета.

У САД је у генерацији 2018/19 студирало око 1,1 милион страних студената, према подацима Стејт департмента и Института за интернационално образовање, што чини око 5,5 одсто укупног броја студената у тој генерацији.

Трампова администрација је саопштила да ће страни студенти који од септембра предавања буду похађали само онлајн морати да напусте САД, док истовремено притиска школе и универзитете да од септембра обнове наставу нормално.

Међутим, неки универзитети, попут Харварда, су већ саопштили да ће предавања у јесењем семестру бити онлајн.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)