НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ: У Москви одликован српски владика

Бранко Влаховић

понедељак, 13. 07. 2020. у 12:19

НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ: У Москви одликован српски владика

Фото: Подворје СПЦ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА МОСКВА ДРУГИ човек Руске православне цркве, митрополит Иларинон, који руководи Оделом спољних црквених веза Московске патријаршије, одликовао је српског владику Антонија (Пантелића) медаљом светитеља Марка Ефеског првог реда.

Владика  Антоније је годинама успешни  старешина српског подворја, тј. представништва Српске православне цркве у Москви, и захваљујући њему у храм Петра и Павла  на древној Сољанки долазе  не само бројни Срби,  већ и многи Московљани.


Медаља Марка Ефеског је  највише признање  које додељује  Одел за међународне односе Руске православне цркве и доказ је колико  домаћини цене српског епископа Моравичког Антонија.

Уручујући велико признање, митрополит  Иларион је казао да је владика Антоније допринео да се напишу нове странице заједничке историје руског и српског народа и показао је велику бригу   око развијања односа наше две цркве. Такође је показао  велику бригу  о  српској  дијаспори у Русији.

Фото: Подворје СПЦ

 

Митрополит Иларион је заједно са владиком Антонијем и протојерејом Николајем Балашовоим, замеником председника Одела спољних послова руске патријаршије, служио литургију на Петровдан у српском подворју у Москви. У богослужењу су учествовали и представници више  братских  православних  цркава.


Српски владика Антоније је казао да је велика част што је  митрополит Иларион дошао да служи литургију на славу цркве Петра и Павла, где се заједно братски моле Срби и Руси.
Иначе, владика Антоније је доктор теологије и декан је Филозовско-богословског факултета на Руском православном универзитету у Москви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)