БОГАТИ ОД КОРОНЕ БЕЖЕ ПОД ЗЕМЉУ: Станови у бункеру, гарантују пет година "преживљавања"

Д. Вујичић

12. 07. 2020. у 20:56 >> 20:56

БОГАТИ ОД КОРОНЕ БЕЖЕ ПОД ЗЕМЉУ: Станови у бункеру, гарантују пет година преживљавања

Фото Printscreen

НАЈЈЕФТИНИЈИ стан у луксузном подземном бункеру који гарантује пет година преживљања после евентуалне социјално-економске имплозије у САД услед ковода 19 кошта милион долара, док се удобније варијанте смештаја продају и три пута скупље.

Цена одржавања стана у подзмемном бункеру је 2.500 долара годишње и ту су укључени интернет, муниција, вода и струја. Компанија "Сурвајвл кондо" нуди станове у напуштеним ракетним силосима "Атлас Ф" које је половином прошлог века градио Инжењерски корпус армије САД и који се налазе у руралним крајевима Америке.

Подземни ракетни силоси, где су некада били интерконтинентални атомски пројектили, иду 200 метара у земљу и могу да приме 75 становника. Испод куполе објеката који су у површини земље налази се цилиндрични силос са 14 спратова. На горњим спратовима је базен и просторија за водоснабдевање. Седам спратова је намењено за становање, док су на последња четири спрата учионица и библиотека, биоскоп и бар, и соба за вежбање (са сауном). Степениште и лифтови иду на сваки спрат - овако укратко изгледа репортажа са канала CNET о подземним бункерима за уплашене богаташе који не жале паре да се обезбеде од сваке евентуалности у посткорона периду.

Лари Хал, власник компаније "Кондо фор сарвајв", ТВ репортерима је показао свој "кадилак" међу склоништима за богате, који се налази негде "у срцу Канзаса". Он тврди да "ниједна друга опција склоништа данас не нуди" дух који долази с његовим најсавременијим технологијама, у комбинацији с удобношћу и луксузом" као "Сарвајв кондо" у 72 некадашња силоса за ракете "Атлас Ф".

Фото Printscreen

 

У питању су "најиздржљивије икада направљене структуре створене да преживе директни нуклеарни удар.

Горњи део силоса има бетонске зидове дебљине преко 2,7 метара, док конструкција куполе може да издржи ветрове преко 800 киломатара на сат. Објекат има више од 54.000 квадратних метара заштићеног простора који је осмишљен за живот 75 особа дуже од пет година. Укупна дизајнерска завршна обрада склоништа је "ултрамодерна", и користи врхунске технологије - тврди власник.

Како је известила CNET, један спрат склоништа има приближно 1.820 квадратних метара животног простора и дели се на две целине по 900 квадрата. На једном спрату може да живи максимално 10 људи. У опрему стана иде 50-инчни ТВ и систем за кућну аутоматизацију са даљинским управљчима. Кључеви су биометријски и зависе од газде. Стан поседује петогодишњу резерву хране по особи, а постоје стрелиште и базен за обучавање путника за апокалипсу. Најмања јединица кошта око милион долара, а највећа око три милиона. "Кондос склоништа" су већ претежно у власништву богатих елита - известила је ова ТВ.

ЛИЧНА КАРТА "САРВАЈВ КОНДО"

 • Преко 20.000 квадратних метара у монолитној куполи
 • Интерни извори електричне енергије
 • Додатно снабдевање водом са минимално 75.000 галона
 • Филтрација ваздуха, укључујући нуклеарну, биолошку и хемијску филтрацију
 • Производња органске хране
 • Продавница
 • Базен и спа, и комплетан џим
 • Позориште
 • Бар и салон
 • Библиотека и учионица
 • Командно-контролни центар
 • Медицински центар за прву помоћ
 • Комуникацијски центар
 • Дигитална метеоролошка станица

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

djura

13.07.2020. 09:34

taj sto garantuje 5 godina ,mora da prezivi bar 10 godina grancije. a ko ce nje izvodjacu radova da garantuje i kako ce se pokriti eventualna steta? tako mozemo svi da garantujemo,pravimo i garantujemo...

Mali Čovek

13.07.2020. 10:38

Све супер. Ветрогенератори, природни извори енергије, камере да гледају шта се дешава умедто прозора. А да ли је неком пало на памет, да кад груне атомска и збрише све што је на површини, како ће они ...