НАПЕТОСТ И РИЗИК ОД ДРУШТВЕНИХ НЕМИРА НА ЈЕСЕН У ИТАЛИЈИ

Милица Остојић

10. 07. 2020. у 14:07

НАПЕТОСТ И РИЗИК ОД ДРУШТВЕНИХ НЕМИРА НА ЈЕСЕН У ИТАЛИЈИ

корона

Постоји конкретан ризик у Италији од друштвених немира који могу кренути у септембру и октобру везано за Ковид јер је евидентна напетост и јесен ће бити веома врућа, рецесија утиче на социјални бес, додајући томе мафијашке послове и зеленаштво које се увукло у економске тешкоће грађана.

Постоји конкретан ризик у Италији од друштвених немира који могу кренути у септембру и октобру везано за Ковид јер је евидентна напетост и јесен ће бити веома врућа, рецесија утиче на социјални бес, додајући томе мафијашке послове и зеленаштво које се увукло у економске тешкоће грађана.

То је аларм којег упућује преко медија министар Унутрашњих послова Италије Лућана Ламорђезе, подсећајући и на реаговања екстремне деснице и екстремне левице, које ће такву ситуацију искористити у своје политичке сврхе. А све као последица спуштених ролетни, заустављених активности, радње које не раде, ресторани затворени јер нема посетилаца, читави сектори на коленима и ново незадовљство расте.

Шакалско понашање мафија такође расте, оне се убацују у економско ткиво у тешкоћама продаваца, привредика, позајмљујући им новац са зеленашким каматама. Читава ова криза може постати окидач на јесен јер таква реалност постаје плодан терен, с обзиром да велики број грађана не може да задовољи ни своје основне дневне потребе, упозорава министар.

Заједно са тим невољама иде и она која се зове намера да се ускочи под политичким профилом и са могућним протестима на трговима. Ризик за то је конкретан за септембар и октобар јер ће се тада видети исход садашње економске кризе.

Министар Ламорђезе већ је пре више седмица назначавала опасност која може донети перфектно станиште за криминалне организације и опомињала привреднике да се обраћају инститицијама у разрешавању проблема а не зеленашима "јер игра није само у преживљавању ваших активности већ и у спашавању легалне економије".

Сада се свему томе додаје и онај алрм од екстремне деснице и екстремне левице које користе генерално незадовољство чинећи све да избије нека варница током јесењих протеста. И постоји озбиљна бојазан да снаге јавног реда постану мета оних који су усплахирени и постану особе "ван себе", таквих случајева и напетости бивало је уз сукобу са полицијом од стране екстремне деснице јер је полиција интервенисала због непопштовања правила одржавања дистанце и забране окупљања у време Ковида.

"Видим насилничко понашање против снага јавног реда које је за апсолутну осуду и њима одајем моју личну захвалност као и ону свих Италијана јер гарантују демократски поредак и безбедност грађана". Министар наглашава да је и даље на снази приоритет Владе да се настави избегавање стварања нових жаришта која доводе до инфекција, с посебном пажњом на актуелне случајеве Ковида који стиже из иностранства, зато је Италија увела забрану уласка грађана из 13 земаља (међу њима из нашег региона Босна и Херцеговина и Северна Македонија).

Циљ је избећи кризу стварања нових жаришта, за то спроводимо све неопходне активности у осматрању, контролисању долазака и могућни повратак ванредног стања, све се чини да се избегне нови лоцкдоwн и још тежа ионако компликована економска ситуација. Не можемо занемарити могућни повратак вируса на јесен зато наше понашање мора да буде још одговорније, закључује министар Унутрашњих послова Италије Лућана Ламорђезе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)