Италија БЛОКИРАЛА летове из Бангладеша: Бомба са зараженима долетела из Даке

Милица Остојић

08. 07. 2020. у 20:30

Италија БЛОКИРАЛА летове из Бангладеша: Бомба са зараженима долетела из Даке

Фото: Танјуг

У Италији је све више тaкозваних мањих жаришта насталих након повратка путника из земаља ван зоне Шенгена, од данас је стављена на снагу забрана летова из Бангладеша најмање једну седмицу, јер су последњи летови из Даке донели истинску "бомбу" са зараженима.

У последњем авиону који је слетео из те земље на римски аеродром Фјумићино од 270 путника њих 36 било је позитивно на вирус корона, јер у тој земљи влада санитарни хаос, нема лекова, оскудни смештај у болницама и народ гледа да побегне из земље.

Сада се у Италији трага за онима који су стигли претходних дана из Бангладеша како би им се урадио тест и одредилаизолација, као што је путницима са последњег лета урађен и тампон тест и серолошки.

У Тоскани је нађено током контроле теста 11 заражених и укупно до сада у Италији међу повратницима или намерницима из те земље резултира 77 позитивних. Претпоставке о броју заражених иду сходно броју оних који су ушли у Италију да на њеном тлу има сада око 600 њих из Бангладеша.

Министарство здравља разматра могућност да ли да се затворе летови из Ирана, Етиопије, Латинске Америке и да ли да се евентуално лимитирају уласци из САД. Министар за здравље Роберто Сперанца издао је наређење да се ставе у изолацију сви путници који стижу из земаља изван Шенгена иако је ЕУ донела одлуку да отвори границе за грађане из 13 земаља, неопходност је да се та одлука ревидира сходно бројку нових заражених у неким земљама које су се налазиле на тој листи.

Где лежи ризик, неки путници из тих земаља могу да слете најпре на неки од евроопских аеродрома и потом уђу у Италију, тако заварају санитарне италијанске власти избегавајући контролу.

Иначе, приликом контоле и путници који резултирају негативни морају да потпишу да ће ићи у самоизолацију од 14 дана јер се може десити да је у време контроле на аеродрому болест била у току и још није била у фази инкубације.

Ако се испоставили да је путник позитиван на вирус биће смештен, или присилно одведен у структуре намењене за изолацију позитивних (санитарни хотели) каквих у свим регионима има на располагању.

Предвиђена је и још једна контрола у случају да неко покушава да завара санитарне власти као што је случај са данашњим летом из Катара, из Дохе, где се у авиону налазило 80 грађана Бангладеша који су полетели из Дохе, њима је већ у авиону урађен тест.

Иначе региони и градови где је највећа концентарција становника придошлих из Бангладеша су Лацио, где их живи преко 37.000, Ломбардија са преко 22.000 и Венето преко 17.000, укупно их је 140.000 у Италији, а градови где су највише настањени и раде су Рим, Милано и Венеција и најбројнија су заједница страних грађана у Палерму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)