Италијански експерти: Да ли ће заиста стићи НОВИ ТАЛАС епидемије вируса корона?

Новости онлине/Милица Остојић

18. 06. 2020. у 13:40

Италијански експерти: Да ли ће заиста стићи НОВИ ТАЛАС епидемије вируса корона?

Фото: Депозит

Стручњаци су у Италији су подељени у мишљењу да ли ће доћи до новог таласа вируса корона

РИМ: Специјално за "Новости"

Да ли ће стићи нови талас корона вируса, да ли ћемо знати да се одбранимо, то су свакодневна питања и одговори који подразумевају претпоставке стручњака јер расте забринутост од могућног повратка, да ли ће бити слабијег интензитета или још агресивнијии?

Стручњаци су у Италији, међу њима и они који раде у светским центрима у области везаним за развој вируса, подељени у мишљењу, јер "снага вируса зависи и од наше способности да реагујемо као и од стратегије на терену".


МОГУЋНИ СЦЕНАРИЈИ ПОСЛЕ ЛЕТА

Претпостављају се два сценарија: други талас "у кратком року и у локалном развоју" или повратак епидемије у стилу грипа јесен-зима, са значајним бројем случајева. То је став доктора Масима Галија, примаријуса за инфективне болести из болнице "Сако" у Милану (којем данашњи лист "Коријере дела Сера" посвећује читаву страницу). Прва претпоставка ми се чини мало вероватном јер је уведена дистанца успорила на солидан начин ширење инфекције и отварање активности и није донело експлозију заразе. Уопште узевши у поодмаклој пост-симптоматичној фази пацијенти су носиоци вируса који је некомплетан, са малом способношћу преношења.

У другом сценаријуму би се потврдила постепена адаптација микроорганизама у човеку, како се већ десило током деценија са многим вирусима који су се редуковали и проузроковали једноставно сезонску прехладу, претпоставке су др Галија.

СИТУАЦИЈА АКО СЕ ВРАТИ ЕПИДЕМИЈА

Евидентни су извесни недостаци у вођењу у протеклим месецима као што су улажење у траг вирусу и имуно апликација, у томе нисмо отишли у Италији много напред, такође ни у тесту, чини се како Италија има више поверења у санитарни систем, држање дистанце или преграде од плесигласа између особа, међутим потребно је реорганизовати се у трагању за позитивним на корона вирус и у тестовима, то је једина ефикасна стратегија у случају повратка вируса "у великом стилу".


ЛЕКОВИ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ОБОЛЕЛИХ

Када нас је захватила пандемија изнели смо на видело све терапеутске могућности, неке од њих су се показале да могу потући у разним фазама болест проузроковану Ковидом, у болници Сако у Милану као и у другим, подвлачи др Гали, ставили смо у протокол лечење за најтеже пацијенте екпериментисање названо "Амуравид", усвојено и од Италијнске агенције за лекове, али никада није кренуло јер су се смештаји пацијената у болнице увелико редуковали. Ако се врати увећање оболелих имаћемо на располагању различите изборе.


ИСТРАЖИВАЊЕ И ВРЕМЕ ЗА ВАКЦИНУ

Једном када буде добијена нова вакција треба да буде произведена и дистрибуирана, треба се снабдети и дати је људима, ниједна од ових етапа на њеном путу није за потценити, али и ту нисмо сви у истој ситуацијуи јер је не могу примити сви грађани зато што мрежа центара за вакцинацију треба да буде ургентно ревидирана.

ПОБОЉШАТИ ПЛАН ПАНДЕМИЈЕ

Ако хоћемо да будемо припремљени за све могућне сценирије у Италији и оне најгоре, морамо извести на терен читаву војску особа за улажење у траг позитивним на корона вирус а које су у стању да тестирају оне који који су били у контакту са зараженима и то не морају бити лекари, могу бити из редова санитарног особља или студенти медицине.

Генерално узевши у Италији је превенција стављена у ћошак последњих година и резултати тога се виде, тренутак је да се точак покрене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)