СТИЖЕ ЏИГЕРИЦА ИЗ ЕПРУВЕТЕ? Италијани забринути јер ће се ускоро, по директиви Брисела, продавати и јести месо култивисано у лабораторијама
АЛАРМ звони за узбуну у Италији, пошто је француски "Гурмеј" представио европским регулаторним органима захтев за врхунски специјалитет "фоа гра", односно за култивисану гушчију џигерицу. У новембру 2023. године Италија је била прва земља ЕУ која је донела Закон о забрани производње, маркетингу меса узгојеног у лабораторији репликовањем матичних ћелија узетих од животиња, као и промету, без обзира на тадашње ригорозне процене о закону од стране ЕУ. Ако би Брисел сада усвојио захтев француске фирме, Италија би ризиковала да буде оптужена за "непоштовање јединственог европског тржишта".
Први бургери узгојени су у лабораторији пре десетак година, Фото АП
Ако би "Гурмеј" добио дозволу да његов производ направљен од синтетичког меса, у овим случају од масне јетре гуске, или патке, може да се продаје у свих 27 земаља чланица ЕУ, то укључује, очигледно, и Италију. Тако би скупи "фоа гра" био замењен јефтиним и, уједно првим, производом направљеним у лабораторији који стиже у европске самопослуге. Италијани се сад теше да ће и тада оригинални француски производ остати и даље на тржишту.
Подношењем захтева француске компаније Бриселу, очигледно је да се отвара нови европски фронт са узгојем меса. То је прва компанија у историји која је званично затражила дозволу, како од ЕУ, тако и од здравствених и прехрамбених власти, за стављање у промет култивисане хране у Сингапуру, САД, Великој Британији и Швајцарској, јер су то одувек били фаворити за култивацију.
Сада питање преузима Европска комисија, прва на списку надлежности за питање нове хране, а потом Европска управа за безбедност хране (ЕФСА). Процес траје око годину и по дана.
Пошто Европска комисија прогласи захтев валидним, ЕФСА има задатак да изврши процену безбедности у року од девет месеци на основу студија, података и информација садржаних у захтеву и доступних у научној литератури. После тог одобрења Европска комисија и све државе чланице одлучују, обично у року од седам месеци, да ли ће издати дозволу за промет нове хране и услове за њену употребу, као и етикетирање.
Данас у Европи постоји педесетак независних компанија које се баве узгојем таквог меса. Бројне земље као што су Шпанија, Немачка, Холандија, направиле су значајна улагања, како у истраживање и развој, тако и у пројекте који директно укључују узгајиваче, универзитете и истраживачке институте.
Прво пробају куце и маце
Пре неколико дана Британска агенција за стандарде Одељења за животну средину, храну и рурална питања, одобрила је култивисано пилеће месо британског "Метлија" намењено кућним љубимцима. У року од три године производња би требало да достигне обим довољан да омогући масовно лансирање те хране, па ће енглеске куце и маце прве окусити месо из лабораторије.
Препоручујемо
ПУЦЊАВА НА ДРЖАВНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ КЕНТАКИ: Упуцане две особе, колеџ хитно затворен (ФОТО)
09. 12. 2025. у 22:41
ТРАМП ПОХВАЛИО ОРБАНА, ПА РЕКАО: Не, нисам му то обећао, али је свакако тражио
09. 12. 2025. у 22:24
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.
09. 12. 2025. у 20:57
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)