АМЕРИЧКА ХИПЕРСОНИЧНА НОЋНА МОРА: САД поново одложиле распоређивање прве батерије ракета LRHW „Dark Eagle“ (ВИДЕО)

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

19. 06. 2024. у 19:00

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су се суочиле са озбиљним кашњењима у развоју и постављању хиперсоничног оружја, те драстично заостају за Русијом и Кином.

АМЕРИЧКА ХИПЕРСОНИЧНА НОЋНА МОРА: САД поново одложиле распоређивање прве батерије ракета LRHW „Dark Eagle“ (ВИДЕО)

Фото US Army

Првобитни планови за распоређивање првих хиперсоничних пројектила 2023. године су пропали, преноси Блумберг, позивајући се на годишњи извештај Пентагона.

Према извештају, америчка војска је требало да прими првих осам хиперсоничних пројектила и да распореди батерију 2023. године. Међутим, потешкоће са интеграцијом новог оружја довеле су до слома ових планова.

Према извештају који је објавила Владина канцеларија за одговорност 17. јуна, америчка војска неће моћи да постави своју прву LRHWS (Long Range Hypersonic Weapon System) батерију до фискалне 2025. године због проблема са лансером и секвенцом лансирања новог хиперсоничног система дугог домета.

Пентагон сада очекује да ће добити прве хиперсоничне ракете у фискалној 2025. години, ако све прође глатко са њиховим тестирањем. Уколико се током тестирања открију проблеми, могуће је даље одлагање пријема пројектила у употребу.

У извештају се наводи да је војска пропустила свој циљ да има своју прву батерију хиперсоничног оружја дугог домета, укључујући ракете, до фискалне 2023. године због проблема са интеграцијом. Подсетимо, фискална година америчке владе почиње 1. октобра и завршава се 30. септембра.

LRHW је ракета средњег домета која се лансира из приколице са пројектованим дометом већим од 2700 километара. Систем настоји да постигне „невероватну хиперсоничну“ максималну брзину од 17 маха. LRHW такође носи назив „Dark Eagle“.

Без обзира на очите дугогодишње препреке, Локид Мартин, Нортроп Груман и америчка војска упорно тврде да остварују напредак у раду са хиперсоничним ракетним систему Dark Eagle.

Као што смо навикли већ, неименовани извори из америчке армије најављивали су да би се прототип ракете могао појавити већ ове, 2024. године. Подсетимо исте тврдње, само тада чак званичне, чули смо и прошле године.

Но, они који прате радове, све више су забринути због трошкова развоја који стално расту, а пројектил никако да се појави. Тренутно се процењује да свака појединачна ракета у систему кошта чак 41 милион долара.

Да би се боље разумела забринутост, сетимо се да је балистичка ракета са нуклеарном бојевом главом која чини окосницу нуклеарног одвраћања САД, Тридент 2 (Д5), јефтинија за преко 10 милиона долара.

Америчка војска доделила је компанији Локид Мартин уговор од 756 милиона долара за унапређење способности хиперсоничног оружја великог домета (LRHW), земаљског хиперсоничног система оружја.

Фото US Army

LRHWS DARK EAGLE

Војска САД има за циљ да Dark Eagle буде моћно и прецизно ударно оружје које може брзо да гађа удаљене мете високе вредности, нудећи значајну предност у избегавању ПВО система.

Dark Eagle је ракета средњег домета лансирана из приколице са пројектованим дометом већим од 2700 километара. Максимална брзина од 17 маха, је оно што је планирано да постигне.

Батерија Dark Eagle састоји се од четири лансера заснована на приколици, од којих сваки има два лансера пројектила. Ови лансери се превозе на приколицама М870, које вуку тегљачи-приколице М983А4 ХЕМТТ са осам точкова. Поред тога, командно возило са шест точкова служи као бв2атеријски оперативни центар, који надгледа рад система Dark Eagle.

Јединствени дизајн Dark Eagle-а укључује хиперсонично возило (једрилицу) за убрзано једрење без погона постављено на ракетни појачивач. Ракетни појачивач покреће хиперсонично возило конусног облика до идеалне брзине и висине пре него што буде пуштен.

Фото US Army

Након тога, спушта се до свог одредишта хиперсоничним брзинама, дефинисаним као све што прелази 5 маха, дуж релативно кратког, атмосферског пута лета.

Амерички одбрамбени гигант Лоцкхеед Мартин има задатак да служи као системски интегратор за хиперсоничне способности војске, надгледајући примену ове технологије преко мобилног бацача камиона, када се и уколико се догоди.

За Сједињене Државе, испуњавање значајно ревидираног распореда је кључно. Брзина којом се одвија развој хиперсоничног оружја изазвала је велику забринутост у стручним круговима САД и њихових сателита, посебно имајући у виду значајан напредак који су постигли међународни ривали.

ПРОБЛЕМИ И КАШЊЕЊА

После низа неуспешних тестова који су ставили амерички хиперсонични програм „Dark Eagle” у непријатну ситуацију код својих ривала, високи званичник војске САД је недавно открио „проблем у машинству” са лансером.

Војска је одлучила да одложи употребу оружја од краја септембра 2023. године до краја календарске године због низа неуспеха у тестирању пре лансирања који су се десили током протеклих неколико година.

Провере пре лета захтевале су отказивање кључног теста лета заказаног за 6. септембар 2023. године, што је значајно смањило распоред распоређивања. Касније, због још једног неуспелог теста крајем октобра 2023. године, одустао се од циља да се систем постави до краја прошле календарске године.

Упркос тестирању неких својих компоненти у ранијим лансирањима уживо, војска САД још није спровела свој први тест пуне паљбе ове ракете. Тек након три неуспела пробна лансирања у марту, септембру и октобру прошле године, војска је открила да је у питању наводно механички проблем.

-Нема овде неке нове науке; То је само машински проблем да се осигура да пројектил ради са тим лансером јер су оба нова и обично се то не ради на тај начин, рекао је Даг Буш, шеф набавке војске за амерички Breaking Defence. Помоћник војног секретара Буш тада није детаљно објаснио машински проблем са лансером.

Кроз сва три неуспеха пре тестирања, америчка војска је задржала сличан став и нагласила да тест није могао да се одржи због проблема у проверама пре лета. Иако у изјавама није прецизиран разлог за отказивање теста, оне су изазвале забринутост око временског оквира програма и да ли војска може у догледно време да прогласи оружје спремним за борбу.

Даг је потом рекао да нова стратегија америчке војске раздваја тестирање ракета и лансера тако да кашњења у једном наводно не утичу на напредак другог.

Он је додао да би ово оружје могло бити спремно за још једно тестирање у пуној мери до априла или маја ове 2024. године, а успешан тест би могао да доведе до тога да буде на крају и проглашен оперативним.

Међутим, он није прецизирао конкретан аспиративни датум распоређивања оружја у војску САД. Тестирање се колико знамо или није догодило или није објављено услед могућих непожељених резултата.

Напори Сједињених Држава да смање технолошки јаз са Кином и Русијом у хиперсоничном програму суочили су се са значајним неуспехом јер се распоред за постављање оружја стално померао. “Dark Eagle” покушава да постане прво хиперсонично оружје у арсеналу америчке војске.

oruzjeonline.com

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...