"РОЈТЕРС" ОТКРИО ТРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ: Шта је заједничка визија учесника самита о Украјини у Швајцарској

Танјуг

16. 06. 2024. у 11:30

У НАЦРТУ заједничког саопштења са мировног самита о Украјини у Швајцарској наводе се три тачке заједничке визије учесника самита о кључним аспектима - да је било каква употреба нуклеарног оружја у контексту текућег рата против Украјине недопустива, да безбедност хране не сме да буде коришћена као оружје и потпуна размена ратних заробљеника, преноси Ројтерс наводећи да је имао увид у документ.

РОЈТЕРС ОТКРИО ТРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ: Шта је заједничка визија учесника самита о Украјини у Швајцарској

Фото: Танјуг/АП пхото

Агенција наводи да у нацрту пише да је на самиту било речи о стварању оквира за свеобухватан, праведан и трајан мир заснован на међународном праву, укључујући Повељу Уједињених нација, Заједничка визија свих учесника самита, према нацрту саопштења, укључује три тачке, од којих је прва да свака употреба нуклеарне енергије мора бити безбедна, као и да украјинске нукеларне електране, укључујући нуклеарку Запорожје, морају да функционишу безбедно под потпуном контролом Украјине и у складу са принципима Међународне агенције за нуклеарну енергију и под њеним надзором.

"Било каква претња или употреба нуклеарног оружја у контексту текућег рата против Украјине је недопустива", истиче се у нацрту, наводи Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП пхото

Као друга тачка наведено је да безбедност хране не сме да буде коришћена као оружје на било који начин и да украјински пољопривредни производи треба да буду обезбеђени сигурно и слободно заинтересованим трећим земљама. С тим у вези додаје се да је од критичне важности слободна и безбедна комерцијална пловидба у Црном и Азовском мору.

Трећа тачка у нацрту је потпуна размена ратних заробљеника, укључујући, како је наведено, "сву депортовану и незаконито измештену украјинску децу и све друге украјинске цивиле који су незаконито притворени".

"Верујемо да постизање мира захтева учешће и дијалог између свих страна. Ми смо, стога, одлучили да предузмемо конкретне кораке у будућности у наведеним областима уз ангажовање представника свих страна. Повеља УН, укључујући принципе поштовања територијалног интегритета и суверенитета свих држава, може и послужиће као основа за постизање свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини", наведено је у нацрту закључака.

Фото: Танјуг/АП пхото

У Швајцарској се јуче и данас одржава самит о миру за Украјину, на којем учествују представници више од 100 држава.

Русија није позвана на самит, али је швајцарска влада као домаћин самита навела да ће скуп имати за циљ да "заједнички дефинише мапу пута" како да укључи Москву и Кијев у будући мировни процес, пренео је раније Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ: Руске снаге вежбају електронско лансирање ракета током нестратешких вежби

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Откријте РАЈ на плажама Марса Матрух: Египатска оаза на обали Средоземног мора!