СПАСИОЦИ У ТРЦИ СА ВРЕМЕНОМ: Више од 2.000 људи живо затрпано, страхује се од настанка новог клизишта (ФОТО)

Novosti online

27. 05. 2024. у 10:24

ВЕЛИКО клизиште у Папуи Новој Гвинеји затрпало је више од 2.000 људи, саопштиле су у понедељак Уједињеним нацијама власти те пацифичке земље, чиме је нови број жртава много већи од првобитних процена.

СПАСИОЦИ У ТРЦИ СА ВРЕМЕНОМ: Више од 2.000 људи живо затрпано, страхује се од настанка новог клизишта (ФОТО)

Фото: Benjamin Sipa/International Organization for Migration via AP

- Клизиште је затрпало више од 2.000 живих људи и изазвало значајну материјалну штету - саопштио је државни центар за управљање катастрофама канцеларији УН у главном граду Порт Моресбyју, сазнаје АФП.

Брдско село у провинцији Енга, у средишту архипелага, готово је потпуно избрисано када се део планине Мунгало урушио око 3 сата ујутро у петак по локалном времену, затрпавши десетине кућа и изненадивши становнике на спавању.

"Ситуација је и даље нестабилна, клизиште представља сталну опасност"

Процењени број жртава већ се овог викенда попео на 670, када су спасиоци увидели да село погођено клизиштем има више становника од процењеног.

Фото: Benjamin Sipa/International Organization for Migration via AP

Клизиште је узроковало "значајно уништење зграда, вртова с ​​храном и имало велики утицај на економију земље", проценио је центар за управљање катастрофама.

- Ситуација је и даље нестабилна јер се клизиште наставља споро кретати, представљајући сталну опасност за спасилачке екипе и преживеле - упозоравају власти у свом писму.

Размера катастрофе захтева "тренутно и координисано деловање свих актера", укључујући војску те националне и регионалне службе помоћи.

Агенција је позвала међународну заједницу на помоћ, тражећи од Уједињених нација да информишу развојне партнере Папуе Нове Гвинеје "и друге међународне пријатеље" о ситуацији.

Фото: Benjamin Sipa/International Organization for Migration via AP

Спасиоци су у трци с временом

Серхан Актопрак, челник УН агенције за миграције са седиштем у Порт Моресбyју, раније је рекао да су спасиоци у "трци с временом" да пронађу преживеле. Хитне службе раде у опасним условима, посебно због "камења које и даље пада и узрокује помицање тла", објашњава Акторпрак.

- Да ствар буде гора, подземна вода тече испод крхотина, претварајући тло у тобоган - каже, додајући да је око 250 кућа које се налазе у близини евакуисано из предострожности.

- Могло би настати ново клизиште - упозорио је функционер УН, што представља "озбиљан ризик" за спасиоце и становништво.

(Индекс)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ПРЕКО НОЧИ САМ ОСТАО БЕЗ СВЕГА: Исповест Саше Поповића о тешком периоду живота