УКРАЈИНЦИ ОЧАЈНИ, РУСИ „УГАСИЛИ“ СТАРЛИНК: Амерички медији о ситуацији на фронту

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

25. 05. 2024. у 17:07

НЕПОСРЕДНО пре покретања офанзивних дејстава руске војске на северу Харковске области почетком месеца, припадници 92. јуришне бригаде украјинске војске изгубили су кључан ресурс - сателитску интернет услугу "старлинк", која се користи за комуникацију, прикупљање обавештајних података и координацију напада дроновима.

УКРАЈИНЦИ ОЧАЈНИ, РУСИ „УГАСИЛИ“ СТАРЛИНК: Амерички медији о ситуацији на фронту

Фото МО Русије

У питању је услуга коју Украјини пружа компанија "Спејс екс" у власништву Илона Маска и то од почетка Специјалне војне операције.

Међутим, како наводи "Њујорк тајмс" позивајући се на речи украјинских војника, без ове услуге у пуном капацитету они нису били у стању да комуницирају и деле информације о изненадном продору руских снага, због чега су, у више наврата, били принуђени да шаљу СМС поруке.

Главни узрок слабљења квалитета "Старлинка" су по њиховом мишљењу појачане сметње које долазе из Русије.

Како су руске трупе напредовале у Харковској области, тако су у позадини појачали дејство система за електронско ратовање и софистицираних средстава за ометање "Старлинка", пише амерички лист и оцењује да је ово први забележен случај широко распрострањеног прекида сигнала ових сателита које су изазвала Оружане снаге РФ.

Уколико се овај тренд настави, могло би да дође до тактичке промене у сукобу и наглашавања рањивости Украјине због зависности од услуге коју пружа компанија Илона Маска. Ово ће бити штетно и за сам "Спејс екс", који између осталог сарађује и са САД, будући да успешно ометање сателитског сигнала покреће питање његове поузданости.

"Старлинк" функционише тако што преноси интернет везу из констелације сателита који круже око Земље, до примопредајника величине кутије за пицу, који га потом даље деле попут вај-фаја лаптоповима, телефонима и другим уређајима у близини.

Од почетка СВО, украјински војници су "Старлинк", између осталог, користили како би наводили дронове у мисијама извиђања и нападима на руске циљеве.

Међутим, како је за "Њујорк тајмс" навео Михаило Федоров потпредседник Владе за иновације, образовање, науку и технологију и министар за дигиталну трансформацију, Русија је у скорашњим нападима на "Старлинк" користила нову, напреднију технологију.

На ово према његовом мишљењу указује то што се "'Старлинк' раније добро показао у условима ометања на бојном пољу, где је било широко распрострањеног електронског ратовања, радио ометања и других поремећаја у комуникацији".

-Али сада Руси тестирају нове механизме да поремете квалитет „Старлинк“ везе, јер нам је она од кључног значаја, наводи Федоров, без прецизирања о томе на које тачно "моћне системе за електронско ратовање" је мислио.

Фото: Профимедиа

Он је додао и да је Украјина има сталну комуникацију са "Спејс ексом" како би се решавали сви проблеми, а његове наводе о прекиду веза потврдили су и војници са терена.

-Губимо битку у домену електронско ратовања, рекао је заменик команданта батаљона за нападе дроновима "Ахил", у саставу 92. јуришне бригаде, са позивним знаком "Ајакс", који је описао са каквим се све изазовима суочавају због квара "Старлинк" везе.

-Дан пре напада, једноставно се угасио. Веза је постала веома, веома спора, наводи он.

Према речима једног од оператера дронова, са позивним знаком "Картел" ови прекиди и сметње стављају читаву јединицу у неповољан положај, који је изјавио и да су током скорашњих офанзивних дејстава руске војске у Харковској области, украјински војници били принуђени да комуницирају преко апликација за дописивање и СМС порука, које су се такође слале веома споро.

-Током првих сати, линија фронта је била веома динамична. Непријатељ се кретао и ми смо се кретали, требала нам је бржа комуникација. Све се закомпликовало и све нам је одузимало више времена, рекао је "Картел".

Како пише "Њујорк тајмс" постоји више објашњења за прекид рада "Старлинка". Као једно од њих, наводи се побољшање руске војске у ометању сигнала између сателита и примопредајника, употребом моћних ометача, тј. система за електронско ратовање.

Са друге стране, постоје и тврдње да руска војска користи специфичне системе за електронско ратовање постављене на беспилотним летелицама, који ометају "Старлинкове" ГПС сигнале, а познато је да је "Спејс екс" раније пријављивао проблеме у раду због соларних олуја.

За сада најизвесније делује прва опција, а постоји велика вероватноћа да руске јединице за електронско ратовање користе систем "красуха 4", за који је познато да може ометати сигнале сателита који се налазе у нижој Земљиној орбити (где се налази и констелација "Старлинк").

Ово индиректно потврђује и бивши званичник Министарства одбране САД и стручњак за електронско ратовање Кари А. Бинген, који је за "Њујорк тајмс" изјавила да ометање рада сателитске комуникације може да се изврши употребом радио фреквенције велике снаге, која се углавном емитује са "возила опремљеног радио торњем великих димензија", што одговара опису "красухе".

Амерички лист наводи и да су украјинске снаге покушавале да заштите примопредајнике "Старлинка" на различите начине и то постављањем у рупе или прекривањем металним мрежама, али да ова импровизована решења за сада нису дале готово никакве резултате.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА ОДЛЕПИЛА ЗА СРБИНОМ: Милан Тарот распаметио Британију због ЕУРО 2024! Он је наследник Нострадамуса!