РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

Novosti online

21. 05. 2024. у 15:25

МИНИСТАРСТВО одбране Русије предложило је ажурирање координата, односно промену државне границе у области Балтичког мора, како произилази из нацрта правног акта објављеног на порталу правних информација, преноси РИА Новости.

РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

Фото: ЕПА

- Ако је нацрт листе географских координата тачака које дефинишу положај полазних линија од којих се шири простор територијалног мора Руске Федерације, суседне зоне Руске Федерације код копнене обале и острва Руске Федерације у Балтичком мору се мери: на јужном делу руских острва у источном делу Финског залива, као и у области Балтијска и Зеленоградска, успоставиће се претходно одсутан систем правих основних линија, што ће омогућити коришћење одговарајуће воде као унутрашње морске воде Руске Федерације, промениће се пролазак државне границе Руске Федерације на мору због промене положаја спољне границе територијалног мора - наводи се у документу.

Напомиње се да ће у циљу обезбеђења пловидбене безбедности, државне поморске навигационе карте одговарајуће размере бити прилагођене и поново издате.

- Претпоставља се да ће, уколико се овај акт усвоји, листа географских координата тачака које су одређивале положај полазних линија за мерење ширине територијалних вода, економске зоне и епиконтиненталног појаса уз обалу копна и острва Северног леденог океана, Балтичког и Црног мора, одобрених резолуцијом Савета министара СССР-а, од 15. јануара 1985. бр. 56-22, бити поништено.

Фото; Кремлин.ру

Војни ресор оправдава потребу за овом мером чињеницом да директне полазне линије Руске Федерације у Финском заливу немају наставак и не затварају се на територији Русије, што заузврат не дозвољава одређивање спољне границе њене унутрашње морске воде.

Осим тога, како се наводи у образложењу документа, географске координате тачака су некада биле одређене из малих наутичких карата састављених на основу материјала из дела средине 20. века и не одговарају у потпуности „савременој географској ситуацији“.

Тренутно је овај регулаторни правни акт у фази припреме. Његово ступање на снагу је предвиђено за јануар 2025. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ТАКО ТО ИДЕ: Дан после Словеније стартери Србије нису изашли на терен, а Лука Јовић - јесте! (ВИДЕО)