ШОК У УКРАЈИНИ: Зеленски би могао да буде оптужен, све ће бити познато после 20. маја

Novosti online

19. 05. 2024. у 08:47

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски би могао бити оптужен за подривање демократије у Украјини након што му мандат истекне 20. маја.

ШОК У УКРАЈИНИ: Зеленски би могао да буде оптужен, све ће бити познато после 20. маја

Foto: Profimedia

Ако Зеленски остаје на функцији, он ће бити подложан оптужбама да је искористио рат да подрива демократију тако што је преузео контролу над медијима, склањајући своје критичаре и ривале и уздижући свог "пријатеља", шефа кабинета, Андрeја Јермака, изнад каријерних државних службеника и дипломата, пише Вашингтон Пост.

Јермак и Зеленски се толико ретко појављују један без другог да је Олег Рибачук, који је био шеф кабинета бившег председника Виктора Јушченка, рекао да се неко пита ко је главни и да ли су они уопште више одвојени људи.

- Јермак је, за разлику од многих његових претходника, тамо стигао без икаквог искуства у влади - рекао је Рибачук.

- Он је од самог почетка понављао ову мантру: "Мој једини сан, моја једина амбиција је да будем сенка председника, да будем свуда где би председник желео да будем".

Foto: Profimedia

Јермакова блискост са председником — и очигледан утицај на њега — изазвали су читав низ оптужби: да је недемократски консолидовао власт у кабинету председника, надгледао непотребну чистку највиших званичника, укључујући врховног команданта генерала Валерија Залужног и тражио личну контролу над скоро сваком великом ратном одлуком.

Сада ће се, међутим, легитимитет председника и његовог највишег саветника суочити са још већим изазовима пошто петогодишњи мандат Зеленског званично истиче 20. маја.

Ако Зеленски остане на функцији, биће подложан оптужбама да је искористио рат да нагриза демократију.

Foto: Profimedia

Осим тога, један од украјинских политичара, који је желео да остане анониман, признао је новинарима да ниво поверења у Зеленског опада, укључујући и поступке шефа његовог кабинета Андрија Јермака.

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, а инаугурација новоизабраног шефа државе у мају. Међутим, избори су отказани због ванредног стања и опште мобилизације. Зеленски је навео да избори сада „нису право време“, истакавши да ово питање треба ставити на крај. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура