ПОЧЕЛЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ "БАЛИКАТАН": Учествује 16.700 војника из Филипина и САД

Танјуг

22. 04. 2024. у 10:15

ФИЛИПИНСКЕ и америчке трупе почеле су данас војне вежбе "Баликатан" у Филипинима, које ће трајати до 10. маја, а укључиваће и поморске вежбе у Јужном кинеском мору, на чије територије полажу право и Кина и Филипини.

ПОЧЕЛЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ БАЛИКАТАН: Учествује 16.700 војника из Филипина и САД

Foto: Tanjug/AP

У вежбама, којима ће се придружити Француска и Аустралија, учествоваће укупно 16.700 војника из Филипина и Сједињених Америчких Држава, а званичници САД и Филипина су истакли да вежбе нису усмерене против неке треће стране, већ на побољшање сарадње две земље, преноси Ројтерс.    

Прошле године су одржане највеће Баликатан вежбе са 17.600 војника, од њиховог почетка 1991. године.    

Кина, према мапи из 1947. године на којој је нацртана "линија од девет цртица", полаже право на највећи део Јужног кинеског мора преко кога се оствари трговина на годишњем нивоу у вредности већој од три билиона долара, а у који спадају и Парцелска и Спретли острва, на која полаже право и кинески регион Тајван.

Критичари Кине напомињу да је њена "линији од девет цртица" неодређена јер нема тачне координате, као и да није јасно да ли она полаже право само на територије унутар те линије или и на воду.

Унутар те кинеске линије се налази и плићак Скарборо, на 160 километара од Филипина и 800 од Кине, на који полажу право обе државе, пише Би-Би-Си.

Оне су ушле у сукоб на мору код тог плићака 2012. године.

Стални арбитражни суд у Хагу је 2016. године пресудио да Кина нема право на спорну територију, али је Кина одбацила ту пресуду и изградила више војних установа на тој територији.

БОНУС ВИДЕО: ЕКСПЛОЗИЈА У ЈЕРУСАЛИМУ: Виђене експлозије, сирене завијају у источном Јерусалиму

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Шпанци лупили шамар Албанцима на ЕУРО 2024, послали јаку поруку (ВИДЕО)