ПУТИН О СЛАЊУ НАТО ТРУПА У УКРАЈИНУ: Имамо оружје које може да погоди циљеве на њиховој територији (ВИДЕО)

Марко Колашинац
Марко Колашинац

29. 02. 2024. у 10:10 >> 12:31

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин обратио се Федералној скупштини и изложио визију онога што очекује Русију у наредних неколико година.

ПУТИН О СЛАЊУ НАТО ТРУПА У УКРАЈИНУ: Имамо оружје које може да погоди циљеве на њиховој територији (ВИДЕО)

Фото: АП


12.21

Ми смо једна велика породица, урадићемо оно што желимо. Верујем у наше успехе, победе и будућност Русије, закључио је Путин.

12.18

Шестогодишњи финансијски план

Путин је захвалио колегама из владе, ресора и региона који су мукотрпно градили систем свих ових година. Сви национални пројекти морају бити одобрени до краја године. Они морају радити за заједничке циљеве, за постизање националних развојних циљева.

Главни резултат програма се не мери потрошеним новцем, већ проценом људи. Размере историјских изазова захтевају изузетно јасан рад државе, привреде и грађана.

12.09

Изградићемо арктичку флоту и развити Северни морски пут. Недавно је већ створено неколико моћних ледоломаца, приметио је Путин.

Председник је говорио и о сусретима са припадницима Северног војног округа. Према његовим речима, сви су се наоружали у одбрану своје отаџбине. Срце је испуњено поносом за такве људе који се неће повући, неће изневерити или издати, рекао је Путин.

То су људи који треба да заузму руководеће позиције, да воде регионе и да пружају менторство. Не хвале се и не извикују гласне пароле, већ су у критичним тренуцима они ти који долазе до изражаја и преузимају одговорност.

11.55

У Русији ће се развијати и транспорт. За увођење електричних аутобуса и другог високотехнолошког транспорта издвојено је 150 милијарди рубаља.

Биће ажуриран и возни парк школских аутобуса. На ово ће бити потрошено више од 60 милијарди рубаља. Опрема мора да се производи у Русији, нагласио је председник.

11.38

Председник је позвао на смањење терета дуга руских региона. Он је позвао на отпис 2/3 дугова региона по буџетским кредитима. Ово ће уштедети око 200 милијарди рубаља годишње од 2025. до 2028. године.

11.37

Стопа раста инвестиција у домаће ИТ компаније требало би да буде најмање дупло већа од привредног раста, приметио је Путин.

Приступ брзом интернету требало би да буде доступан у свим крајевима земље. У ту сврху биће развијен систем сателита, додао је председник.

11.21

У Русији ће се наставити развој технолошких паркова према технолошким приоритетима. У овој области неопходно је користити кластер приступ, нагласио је председник. До 2030. године потребно је направити најмање 100 таквих сајтова.

До 2030. године обим улагања у кључне индустрије требало би да се повећа за 70 одсто, нагласио је шеф државе.

11.07

До 2030. планирају да изграде 25 универзитетских кампуса у Русији. Председник је предложио проширење програма и изградњу до 40 кампуса. Они морају имати све услове за учење, рад и подизање деце, напоменуо је Путин.

11.04

Русија треба да буде проактивна у решавању недостатка особља и технолошке базе. У земљи расте велика млада генерација, истакао је председник.
У земљи ће бити креиран нови национални пројекат „Кадрови“. Школе и универзитети треба да раде у једној логици, за заједнички резултат.

Почевши од 2020. године, минимална плата у Русији повећана је за један и по пута. До 2030. требало би да се поново удвостручи - на 35 хиљада рубаља.

10.55

Будућност земље биће одређена тежњама садашње младе генерације. Њихове смернице су залог и гаранција суверенитета Русије.

Председник је предложио покретање новог националног пројекта „Млади Русије“. Ово треба да буде пројекат о будућности и будућности земље.

Неопходно је побољшати плате у јавном сектору, нагласио је председник. Ниво просечних плата широм земље значајно се разликује. Истовремено, важан је рад наставника у било ком региону. Такав диспаритет у платама је неприхватљив.

10.46

У Русији има више од два милиона породица са више од двоје или троје деце. То је понос за земљу, истакао је Путин. Показатељи стално расту набоље. Велике породице имају много брига. Родитељи би требало да имају више средстава за решавање свакодневних проблема. Путин је предложио повећање пореских олакшица за рођење другог и трећег детета.

10.44

У Русији се такође повећава приступачност куповине станова. Сада породична хипотека важи до јула ове године.

Председник је предложио продужење програма до 2030. године. Посебна пажња биће посвећена породицама са децом до шест година.

Foto: Profimedia

10.42

Потребан нам је сталан рад на побољшању квалитета живота породица. У ту сврху покреће се нови национални пројекат „Породица“. Руски региони спроводе сопствене програме подршке породицама са децом. Председник је захвалио локалним властима на томе. 
За развој ових програма појединим регионима биће издвојено око 75 милијарди рубаља, додао је председник.

10.40

Један од горућих проблема су ниски приходи са којима се суочавају и велике породице. Од почетка 2000-их, ситуација се значајно поправила, нагласио је Путин. Од 1. јануара 2023. године уведена је јединствена месечна накнада за породице са ниским примањима. 

Надлежни су поједноставили процедуру закључивања друштвеног уговора. Захтев се може поднети преко државних служби са минималним скупом докумената.

10.39

У наредних шест година морамо постићи одрживи раст наталитета. Да би се то постигло, биће предузете додатне мере, укључујући регионални развој.

Foto: Profimedia

10.38

Данас се многе земље суочавају са падом наталитета. Многи људи одлажу да имају децу за касније. На то у великој мери утичу животне смернице. Подршка породицама са децом је наш основни морални избор, нагласио је Путин.

10.37

Изложбом „Русија“ почела је Година породице. Главна сврха породице је рађање деце, размножавање.

У неким земљама намерно уништавају породичне институције и гурају људе ка изумирању. Русија бира живот, нагласио је Путин.

10.36

Председник је позвао на повећање финансирања међународних програма за промоцију руског језика.

Foto: Profimedia

10.36

Русија ће заједно са пријатељским државама стварати ефикасне логистичке коридоре и развијати интеракцију на бази равноправности. Нове земље се активно придружују организацијама као што су ШОС и БРИКС, нагласио је председник. Сарадња Русије и АСЕАН-а се развија позитивно. Москва има дугогодишње добре односе са арапским и афричким земљама, додао је Путин.

10.33

Москва настоји да уједини глобалну већину. Сада се многи монополи и стереотипи урушавају. До 2028. године земље БРИКС-а ће стварати око 37 одсто глобалног БДП-а, а Г7 ће пасти на 27,8 одсто, рекао је председник.

10.32

Акције Сједињених Држава и савезника довеле су до демонтаже европског система безбедности. Морамо да радимо на новој контури једнаке и недељиве безбедности за Евроазију. Русија је спремна за дијалог са свима који су за то заинтересовани, нагласио је шеф државе.

Без суверене, јаке Русије није могућ никакав трајни светски поредак.

Foto: Profimedia

10.31

Запад је изазвао сукобе у многим земљама, а ипак тврди да сама Русија намерава да „нападне” Европу. Истовремено, стране државе саме бирају „мете“ које треба погодити и говоре о слању трупа у Украјину.

Последице по интервенционисте биће веома трагичне, нагласио је Путин. Имамо и оружје које може да погоди циљеве на њиховој територији.

10.29

Русија треба да достигне квалитативно нови ниво опремања својих оружаних снага, додао је председник. Постоји озбиљна потреба за јачањем група на западном правцу.

10.29

Питања безбедности и стабилности морају да се решавају у једном комплексу, истакао је председник. Запад такође покушава да увуче Русију у трку у наоружању, што је већ једном учињено. 

Фото: АП

Међутим, задатак Москве је да развије одбрамбену индустрију на начин да развије научни и технолошки потенцијал земље. Неопходно је што рационалније расподелити ресурсе.

10.27

Што се тиче теме постављања оружја у свемир, која се промовише на Западу, то је уобичајена смицалица, напоменуо је председник.

Речи о заинтересованости Вашингтона за споразуме о стратешкој стабилности су демагогија, нагласио је Путин.

10.26

Што се тиче односа са Сједињеним Државама, Вашингтон предузима отворено непријатељске акције, настојећи да Москви нанесе „стратешки пораз“ на бојном пољу.

10.26

Рад на другим перспективним развојима се наставља, истакао је председник.

10.25

Комплекси „кинжал“ и „циркон“ су већ коришћени у биткама. Јединице интерконтиненталног полигона Авангард и друге иновације у одбрамбеној индустрији су на борбеном дежурству. Ово оружје је потврдило своје карактеристике.

10.24

Стратешке нуклеарне снаге су у стању приправности, истакао је председник.

10.24

Борбене способности Оружаних снага Русије су се вишеструко повећале. На свим правцима, трупе самоуверено напредују и ослобађају територије. Русија није започела овај рат, али ћемо учинити све да искоренимо нацизам и заштитимо суверенитет наших грађана, нагласио је Путин.

Фото: АП

10.23

Руска војска је током специјалне операције стекла огромно борбено искуство. Одрасла је читава плејада команданата, који брину о људима и компетентно обављају своје дужности.

Видимо где имамо проблема, разумемо шта треба да се уради, овај посао је у току.

10.22

Шеф државе најавио је минут ћутања.

10.22

Председник је захвалио свима који се сада боре за интересе отаџбине и свакодневно ризикују своје животе. Цео народ се клања пред твојим подвигом. Русија ће памтити своје хероје.

10.21

Ми ћемо само одредити свој пут и неговати традиције, решавати проблеме на основу нашег погледа на свет, нагласио је Путин.

10.21

Уместо Русији, Западу је потребан простор који бледи, умирући. То се догодило многим другим земљама, укључујући Украјину. Међутим, Запад je погрешио када се суочио са одлучношћу руског народа. Представници различитих етничких група, култура и вера су у пракси доказали да је јединство нашег народа колосална, свепобедничка сила.

10.20

Ми ћемо даље развијати институције демократије у Русији. Нећемо дозволити да се било ко меша у наше унутрашње ствари, нагласио је председник.

10.19

Желео бих да истакнем рад Фондације „Браниоци отаџбине” и других јавних удружења, истакао је Путин. Председник је позвао надлежне да подрже сву родбину и пријатеље Северних одбрамбених снага.

10.19

Током две године, руски бизнис је послао милијарде рубаља за подршку борцима Северног војног округа. Људи шаљу маскирне мреже и разне пакете из својих понекад скромних резерви. Ово је допринос укупној победи, нагласио је Путин.

10.18

У производњи раде у три смене, колико је потребно фронту. Цела економија је показала флексибилност и отпорност. Председник је захвалио инжењерима и предузетницима на њиховом раду у интересу Русије.

10.17
Све ово јача самопоуздање да заједно можемо све. Тако је Русија успела не само да одбије претњу глобалне епидемије, већ и да покаже такве квалитете као што су солидарност и подршка, истакао је председник.

Током догађаја у Донбасу ови квалитети су се испољили у посебној мери.

10.16

Све наше планове можемо остварити само заједно. Доказали смо да је Русија способна да одговори на најтеже изазове, нагласио је шеф државе.

Подржали смо нашу браћу и сестре, ове године се навршава 10 година од легендарног „Руског пролећа“.

10.15

Овај акциони програм формиран је током путовања по регионима. Разумемо да се такви догађаји спремају, али стварне потребе људи долазе до изражаја у разговорима, приметио је Путин.

10.14

Свака порука Савезној скупштини је, пре свега, поглед у будућност, нагласио је председник. Говорићемо о стратешким задацима важним за дугорочни развој земље.
12:16 Све наше планове можемо остварити само заједно. Доказали смо да је Русија способна да одговори на најтеже изазове, нагласио је шеф државе. Подржали смо нашу браћу и сестре, ове године се навршава 10 година од легендарног „Руског пролећа“.

То је најважнији говор у којем ће бити одређени правци развоја земље у наредних шест година.

Данашње обраћање од посебног је значаја узимајући у обзир околности на спољнополитичком и унутрашњем плану.

Своју визију онога што очекује Русију Путин ће изложити уочи председничких избора 17. марта у тренутку када руска војска остварује значајне успехе у оквиру специјалне операције али и док са Запада стижу нове претње земљи. Подсетимо, пре недељу дана Сједињене Државе су увеле санкције против 500 физичких лица и организација, а ЕУ 13. пакет ограничавајућих мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

Коментари (0)

ШЕШЕЉ ОТКРИО НАЈВЕЋУ ТАЈНУ НАТО ОПОЗИЦИЈЕ: Очигледно је да се води борба за превласт