КРВАВЕ БИТКЕ У УКРАЈИНИ ТЕК ПРЕДСТОЈЕ: Анализа "Новости" - Шта заиста показује ток досадашњег ратовања оружаних снага Москве и Кијева

Бранко Влаховић/Од сталног дописника МОСКВА

24. 02. 2024. у 15:25

ПОСЛЕ недавног тријумфалног уласка руских јединица у Авдејевку многи су пожурили са прогнозом да је то преломни део рата у Украјини, али они трезвенији и објективни упозорили су да крваве битке тек предстоје.

КРВАВЕ БИТКЕ У УКРАЈИНИ ТЕК ПРЕДСТОЈЕ: Анализа Новости - Шта заиста показује ток досадашњег ратовања оружаних снага Москве и Кијева

Фото: Танјуг/АП пхото

Руска војска је добила још један велики бој, али се не може рећи да је већ добила рат. Доказ да је у правом смислу прорадила руска војна машинерија је то да су за освајање Бахмута, Руси ратовали девет месеци, а за Авдејевку четири месеца, мада је она била боље утврђена и брањена. Сада је неупоредиво боља координација заједничког наступа јединица, авијације и дронова.

Фото: Танјуг/АП пхото

Бахмут

Да ће се пролити још много крви и изгинути још војника и цивила, потврђује досадашње ратовање. У протекле две године показало се да је био без основа претерани оптимизам кад је руски председник Владимир Путин дао команду 24. фебруара 2022. године да се крене у специјалну војну операцију. Многи су поверовали да ће се све брзо завршити, а да ће се украјинска војска распасти. Тако су мислили и експерти на Западу, што разлог пресељења готово свих амбасада из Кијева.

Мада се и сада користи термин специјална војна операција, свима је постало јасно да је то заправо прави крвави рат. Колико је тачно људи погинуло за две године, ниједна страна не саопштава. Портпароли обе зараћене армије на свакодневним брифинзима говоре само о погибијама противника и њиховој уништеној војној техници.

У првом налету, руска армија, заузела је део источних украјинских области и ушла у оне делове Донбаса који су се одвојили од Украјине. Очигледно је да се није рачунало на жесток отпор Украјине, па су са севера кренуле колоне тенкова које су Украјинци са лакоћом уништавали својим дроновима. У то време, Кијев је имао знатно више беспилотних летелица, не само оних ударних већ и "малих птица", са којима се добро виде позиције непријатеља. Осим тога, имали су подршку америчких и сателита других земаља НАТО. Томе треба додати и сателитску мрежу Стар-линка, јер је са њеним власником, милијардером Илоном Маском, потписан комерцијални уговор.

Фото: Танјуг/АП пхото

Бахмут

Главни проблем руководства у Москви, био је што су руске обавештајне службе направиле погрешне анализе стања и расположења у украјинској армији и народу. Ушло се у ратну операцију са стотињак хиљада војника, што је било премало за велику дужину фронта. Осим тога, веровало се да ће грађани са одушевљењем дочекивати руску војску и да ће брзо дезертирати многе украјинске јединице. Ни једно ни друго се није догодило.

Руска јавност је била шокирана кад се сазнало да су многа војна складишта која је требало да се чувају за резервисте, била празна. У једном од недавних интервјуа, познати руски генерал-пуковник у пензији Леонид Ивашов је казао да је нестало око милион и по војничких комплета. У тим складиштима није било ни чизама ни одеће. Путин је тада наредио да се смене генерали одговорни за ратне резерве.

Смена Залужног и Орден хероја

НА питање колики су губици Украјине, Зеленски је рекао да је убијено неколико десетина хиљада људи. "Десетине хиљада деце је такође депортовано, знамо за то", рекао је Зеленски и додао да је "однос један према пет, то јест, да на једног убијеног украјинског, долази пет убијених руских војника. У одговору на питање зашто су смењени врховни командант војске Валериј Залужни и врх украјинских оружаних снага, Зеленски је рекао да "се ради о ресетовању, реструктурирању и промени управљања војним врхом". Са циљем да смири Залужног коме расте популарност, Зеленски му је после смене дао Орден хероја, за шта га је награђени изљубио. Све приче о пучу показале су се празним

Али, захваљујући добром економском стању, руско руководство је врло брзо успело да реши бројне проблеме. Прорадила је моћна војна индустрија и почела је да се мења ситуација на фронту. У току две године ратовања, руска војска је постала многоструко бројнија, уигранија и објективно моћнија. Војна индустрија је почела да производи пет пута више тенкова и друге војне технике.

Један од првих који је Москву подржао у војној операцији био је председник Чеченије Рамзан Кадиров. Његова идеја је била да се војска попуни добровољцима који ће бити награђени, а не мобилизацијом у великим градовима, јер присилно мобилисани нису довољно мотивисани за рат. Управо су Чечени дали пример како се могао организовати велики број добровољаца. Већином су то млађи људи из сеоских средина. И у редовима других добровљачких јединица, махом су људи из провинције.

Фото: АП Пхото/Муса Садулаyев

Неспорно је да се руска војска није уплашила од тога што су чланице НАТО отворено помагале украјинску војску. Кад је руководство у Берлину саопштило да ће послати своје тенкове Украјини, то је само још више мотивисало руске војнике који су одговарали "гореће немачки тенкови као што су горели у Стаљинградској и Курској бици". И тако је било.

Популарни руски певачи Николај Басков и Григориј Лепс први су предложили новчане награде војницима који униште тенкове западне производње. Свако ко уништи један западни тенк на ратишту у Украјини, добијао је милион рубаља. Показало се да у савременом рату ти немачки "леопарди" нису више тако опасни као некада. Велики број певача и глумаца ишао је на фронт. Али западни медији су се углавном концентрисали на оне који су побегли у Израел и отуда критикују Путина и армију.

Шеф Кремља одредио циљеве

НАЈАВЉУЈУЋИ специјалну војну операцију, Владимир Путин је казао да је циљ да се заштите људи над којима су, осам година, украјински националисти спроводили геноцид. Објаснио је да је Русија 30 година покушавала да се договори са руководством НАТО да се не шири на исток. Ако како је Путин отворено рекао, "западни политичари су нас све време лагали и стално се приближавали границама Русије". Хоће ли се остварити циљеви које је поставио Путин - потпуна денацификација и демилитаризација? Много је реалније да руска војна машина разбије украјинску војску него да се очисти од мржње значајан број грађана Украјине. Са присталицама вођа украјинских острашћених националиста чак ни Црвена армија није могла потпуно да се обрачуна. Њихови синови и унуци су били најактивнији на Мајдану 2014. године када је направљен пуч и смењен легално изабрани председник Виктор Јанукович.

Иако је лане шеф Кремља говорио да је приоритет да се дође на административне границе Донбаса и Запорошке и Херсонске области, тај задатак није остварен. Зато ће руске јединице настојати да, после Авдејевке, наставе да напредују на запад. Како ће се развијати догађаји зависи од оружја које Украјина добије од Запада и да ли ће инкасирати новац за покривање велике рупе у буџету, будући да има велике проблеме са исплатама плата и пензија.

Фото: Профимедиа

У Москви више нико не негира да украјинска војска фанатично ратује. Како је недавно Путин рекао, са обе стране фронта углавном се говори на руском. Један број официра у украјинској армији су Руси. Уосталом и нови командант армије Александар Сирски је Рус.

Уопште нема сумње да ће руска војска настојати да изађе најмање на обале Дњепра, а затим и даље у дубину Украјине. Путин је отворено најавио да ће се ићи дотле да украјинска војска не може да гађа далекометним ракетама градове у Русији. Планови руског руководства што се тиче украјинских територија нису до краја одређени. За сада је циљ да се ослободе до територије Донбаса, а затим и они делови Херсонске и Запорошке области и даље под контролом украјинских власти. У Москви истичу да су све територије са леве обале Дњепра исконски руске.

Руских војника 1,15 милиона

У ТОКУ 2023. Владимир Путин је потписао указ да се руска армија повећа за 137.000 људи и сада има 1,15 милиона војника и официра. На украјинском фронту ратује 617.000 руских војника, од чега су већина добровољци. Предност Руса у Украјини није само у томе што имају више муниције и моћнију авијацију, него и у броју добовољаца. Министар одбране Сергеј Шојгу каже да је 2023. у армију дошло скоро 540.000 добровољаца који су потписали уговоре са Министарством одбране. Од почетка ове године, уговоре је потписало још 50.000 добровољаца, а сви су у правима изједначени са професионалним војницима. Просечна плата им је у вредности од око 220 евра. Захваљујући добровољцима руска армија је формирала шест дивизија, а међу добровољцима је око 5.000 студената који су привремено напустили факултете да би ратовали у Украјини. 

Повремено се говори о томе да је и Одеса стари руски град, као и Николајев. Због свега, официри кажу да руска војска мора освојити целу украјинску црноморску обалу. Наравно да то неће бити лако, јер се у уличним борбама у великим градовима јако много гине. Зато на почетку рата Руси на источном фронту Украјине нису нападали, већ заобилазили највеће и најважније градове.

Услов да Русија престане са ратом је познат. Руководство у Москви не намерава да напушта освојене територије, а друго, не мање важно, јесте да се Украјина обавеже да ће бити неутрална и да неће улазити у НАТО.

Председник Украјине Владимир Зеленски је сам себи завезао руке тиме што је потписао указ којим је себи и другима забранио преговоре са Путином. Убедили су га западни савезници да, уз њихову војну и финансијску помоћ, може да победи Русију. Али, већ сада на Западу преко медија поручују да су се уморили од рата и да би требало сести за преговарачки сто. За руководство у Москви није важно ко ће у Кијеву једног дана морати да потпише капитулацију.

Фото: Профимедиа

У најновијем интервјуу бившег премијера и председника Русије Дмитрија Медведева, сада потпредседника Савета безбедности РФ, истиче се да су власти у Кијеву заправо марионете које испуњавају то што им нареди НАТО. Његова је прогноза да нормалних односа са Америком неће бити деценијама, без обзира ко ће тамо бити на власти.

Зеленски: Под оружјем 880.000

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски тврди да украјинска армија сада има 880.000 људи и да жели да врати сународнике из емиграције, јер су потребни због нове мобилизације. Објашњава да неће сви ићи на фронт, пошто су потребни у позадини. Војно руководство тражи да се мобилише још пола милиона људи да би ове године припремили нову контраофанзиву. Судећи по паду ентузијазма грађана, тешко је очекивати да ће се лако ставити под команду 500.000 нових војника. Зато су све гласнији они који кажу да се треба променити закон и мобилисати и бивше затворенике, што су украјински генерали одбијали.

Медведев, као и Путин, сматра да су Украјинци и Руси заправо један народ без обзира на то што постоји разлика у језику. Он не може тачно да прецизира где ће се зауставити руска војска, али је лако могуће да освоји и Кијев, некада руски град. Медведев оцењује да је улога Зеленског жалосна, али да би, осим њега, требало да оде цела тамошња елита, јер без уништења националистичке и профашистичке клике у Украјини, немогуће је гарантовати будућност Русије. 

Војне фабрике раде у три смене

ГЕНЕРАЛ армије Јуриј Балујевски, који је био начелник Генералштаба руске војске, каже да је, по његовим проценама, украјинска војска у пролеће 2023. имала милион војника и више од сто бојевих бригада. По правилима ратовања, онај ко напада мора имати однос санага са противником три према један. Руска војска је у то време била појачана и добро организована и то је био разлог што је пропала украјинска контраофанзива. "Уз све уважавање војника и официра, рат је и борба технологија. На страни Украјине су чланице НАТО, а Русија је повећала војну производњу и многе фабрике раде у три смене. Обе стране користе дронове и добијају информације сателитским путем, што омогућава велики број високопрецизних удара", каже генерал армије Балујевски. Додаје да 75 одсто губитака наносе дронови, а да Руси имају "ланцет", који у много чему даје предност. Њиме је уништено много украјинске војне технике и оружја.

БОНУС ВИДЕО:

Ко ће бити председник Народне скупштине? ОРЛИЋ: Србију водиће људи који су добили народно поверење

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

Коментари (1)

МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?