ШАМАР РЕАЛНОСТИ ЗАПЉУСНУО ЕВРОПУ: Стигао извештај - Скоро нико више не верује у победу Украјине

Марко Колашинац
Марко Колашинац

21. 02. 2024. у 08:25

ПОДРШКА Украјини међу Европљанима је и даље широка, али скоро две године након напада на Украјину једва 10% њих сада верује да Кијев може да победи Русију, према истраживању широм ЕУ.

ШАМАР РЕАЛНОСТИ ЗАПЉУСНУО ЕВРОПУ: Стигао извештај - Скоро нико више не верује у победу Украјине

FOTO: AP/Tanjug

Неки облик „компромисног решења“ сада се сматра највероватнијим крајњим исходом рата, пише Гардијан.

Промена у осећањима – у ово време прошле године, већина Европљана је рекла да Украјина мора да поврати сву своју изгубљену територију – захтеваће да политичари заузму „реалистичнији“ приступ који се фокусира на дефинисање онога што прихватљив мир заправо треба да значи, наводи се у извештају.

- Да би оправдали наставак европске подршке Украјини, лидери ЕУ ће морати да промене начин на који говоре о рату - рекао је Марк Леонард из Европског савета за спољне односе (ЕЦФР), који је наручио анкету.

Већина Европљана „очајнички жели да спречи руску победу“, али не верује да Кијев може да победи у војном смислу, рекао је Леонард, што значи да је најубедљивији аргумент за све скептичнију јавност био да би наставак помоћи „могао да доведе до одрживог, договореног мира који иде у прилог Кијеву – а не победа Путина“.

Јануарска анкета у 12 држава чланица ЕУ – укључујући Француску, Немачку, Мађарску, Италију, Холандију, Пољску, Шпанију и Шведску - показала је да је контраофанзива Украјине у застоју - растући страх од промене америчке политике и изгледи за други председнички мандат у САД Доналда Трампа подстицао је песимизам у вези са исходом рата.

Фото АП

Анкета је спроведена пре повлачења Украјине током викенда из источног града Авдејевке, чиме је Русија однела најзначајнију војну победу од заузимања Бахмута од стране Вагнерових трупа у мају 2023. Русија је започела рат у Украјини у пуном обиму 24. фебруара 2022. године.

Извештај "Ратови и избори: Како европски лидери могу да одрже јавну подршку Украјини", открива да само један од 10 Европљана у 12 испитаних земаља верује да ће Украјина победити на бојном пољу, док је дупло више (20%) предвиђало победу Русије. Чак и у најоптимистичнијим земљама чланицама које су испитане – Пољској, Шведској и Португалу – мање од једне од пет (17%) верује да би Кијев могао да победи.

У свим земљама, показало је истраживање, најчешће мишљење, које дели у просеку 37 одсто испитаника, било је да ће се рат завршити компромисним решењем - иако су неке земље више волеле тај исход од других.

У Шведској (50%), Португалу (48%) и Пољској (47%) испитаници су најчешће рекли да Европа треба да помогне Украјини у борби, док су у Мађарској (64%), Грчкој (59%), Италији (52%) и Аустрији (49%) више волели да подстакну Кијев да прихвати споразум. У Француској, Немачкој, Холандији и Шпанији мишљења су била равномерније подељена.

Анкета је показала да многи Европљани све више сматрају да је рат Русије против Украјине од директног значаја за њих, а 33% је рекло да је имао већи утицај на њихову земљу – и на Европу (29%) – од рата на Блиском истоку (у поређењу са 5% који су рекли супротно по обе тачке).

Могући Трампов повратак у Белу кућу широко је виђен као лоша вест, а 56 одсто испитаника у 12 испитаних земаља рекло је да би били веома или прилично разочарани ако би бивши председник поново био изабран.

Фото: Профимедиа

Једини изузетак је Мађарска, где је 27 одсто испитаника рекло да би било задовољно Трамповим повратком, а 31 одсто разочарано. Слично, присталице само једне велике политичке партије – мађарског Фидеса – надале су се победи Трампа.

Ако би САД обуставиле војну помоћ Украјини под Трамповим председавањем, 41 одсто Европљана је рекло да би ЕУ требало или да повећа своју подршку или да је задржи на садашњем нивоу, док би 33 одсто више волело да ЕУ следи вођство САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

Коментари (2)

МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?