АМЕРИЧКИ БРОДОВИ КРЕНУЛИ КА ЕВРОПИ: Испловљавањем "Ганстон Хола" означен тактички покрет највећих војних маневара НАТО од Хладног рата

Испловљавањем америчког брода "Ганстон Хол" из Норфлока у Вирџинији ка Европи званично су започели гигантски вишемесечни НАТО маневри под називом "Непоколебљиви бранилац", који имају за циљ да се у природним условима испитају могућности брзог прегруприсавања снага Алијансе у случају сукоба с "непријатељем сличне величине." Читај: с Русијом.

АМЕРИЧКИ БРОДОВИ КРЕНУЛИ КА ЕВРОПИ: Испловљавањем Ганстон Хола означен тактички покрет највећих војних маневара НАТО од Хладног рата

Фото: Твитер/@LMartinezABC

Војна вежба је сконцентрисана на источно крило НАТО, управо тамо где је немачки "Бундесвер" недавно изразио бојазан да би следеће године могло да дође до директног сучељавања с руским снагама.   

У НАТО су нагласили да полазак "Ганстон Хола" из америчке луке означава први тактички покрет у оквиру ове војне вежбе. Реч је о пловилу за исркцавање људства и амфибија у оквиру Атлантске флоте, који је у службу уведен 1989. године.

Из седишта НАТО у Бриселу су такође објавили да ће у оквиру исте операције канадски брод "Шарлотаун" у правцу Европе кренути из Халифакса у Новој Шкотској најкасније преосталих дана овог месеца.

У Алијанси истичу да ће војна вежба, која је планирана неколико година уназад, истаћи способност НАТО да брзо распореди снаге из Северне Америке и осталих чланица, да би ојачао одбрану Европе.

- Алијанса ће демонстрирати способност да ојача евроатлантску област преко трансатлантског кретања снага из Северне Америке. "Непоколебљиви бранилац 2024" биће јасна демонстрација нашег јединства, снаге и решености да заштитимо једни друге, наше вредности и међународни поредак заснован на праву – упутио је поруку главнокомандујући савезничких снага у Европи амерички генерал Кристофер Каволи.

Оперативни део маневара започеће 31. јануара на више локација са повезаним вежбама. Из НАТО су поручили да ће то бити прва вежба великих размера у којој ће у акцију бити стављени нови планови одбране.

То ће, кажу у седишту Алијансе, показати да НАТО може да спроводи и одржава сложене операције у више домена током неколико месеци, на простору који се протеже хиљадама килметара, од крајњег севера до централне и источне Европе, у било којим условима.

НЕВИЂЕНО ОД ПАДА БЕРЛИНСКОГ ЗИДА

У овој "видео игрици" на отвореном у реалним димензијама са злокобним призвуком рата учествује 90.000 хиљада војника, 50 ратних бродова, 80 авиона и 1.100 борбених возила. То је највећа НАТО вежба после пада Берлинског зида. Претходно су маневри "Рефорџер 88" окупили 125.000 војника и били су највећи од Другог светског рата. У "Непоколебљивом браниоцу 2024" учествују војници 32 земље - 31 чланице НАТО и Шведске која је поднела захтев за чланство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама