УБИЛА МУЖА - ОСЛОБОЂЕНА ОПТУЖБИ: Француски суд пресудио у корист жене која је лишила живота супруга насилника

Насиље над женама је толико присутно, да неке одлуке суда, наоко, могу да изгледају необично, као што је то ових дана било у Француској, када је суд ослободио жену која је свог мужа убила директним убодом ножем у пределу срца.

УБИЛА МУЖА - ОСЛОБОЂЕНА ОПТУЖБИ: Француски суд пресудио у корист жене која је лишила живота супруга насилника

Фото: Шутерсток

Вече у коме се 2021. године догодило убиство подсећало је на многа претходна која су Анжелик, тада 46-годишњакиња, и педесетогодишњи Венсан, проживљавали готово свакодневно. Конзумирали су навелико алкохол, пушили хашиш, свађали се и на крају је муж напао жену. У тренутку насиља она је имала 1,6 промила алкохола у крви, он 2.

Комшије у месту Сент Омер у области у области Па де Кале у близини Данкерка и атлантске обале, чуле су, најпре, галаму и свађу на улици, а онда се расправа преселила у стан. Венсан је, кажу, био болесно љубоморан. Оборио је своју супругу на под, тражио од ње да напусти кућу, подсмевао јој се, рекао јој је да сада када јој је брат умро више нема ко да је брани, а онда је ухватио за врат. Она се измигољила и дохватила прво што јој је дошло под руку. Био је то нож који је муњевито зарила у његове груди.

Одмах је позвала хитну помоћ, али било је касно. Пред истражним органима се правдала да није имала избора. Истицала је да се радило о томе ко ће остати жив – он или она. И раније је трпела малтретирања, а и два пута га је тужила због насиља, али без успеха. После убиства, тужилац је због свих околности тражио шест година затвора.

Поротници су закључили да је Анжелик била наслина и да је то насиље изазвало смрт, али и да се само бранила и да је сила коју је употребила била пропорцинонална снази њеног партнера, иако је током истраге закључено да муж непосредно пре убиства више није био у ситуацији да је удави. Она се бојала да то поново не покуша.

Анжелик је, кажу, имала несрећно детињстсво, с много понижавања, бежала је из дома за незбринуту децу, али је касније успела да се врати у нормалан живот, заснује породицу и роди двоје деце, да би се затим разишла с првим мужем и упала у поруке, живећи с насилним мушкарцима.

Када је суд у Сент Омеру саопштио одлуку, било је потребно да јој адвокат неколико пута понови да је слободна, да би схватила шта се заиста догодило. Срећу је поделила са својим сином. Пуштена је после две и по године истражног затвора. Још се не зна да ли ће се тужилаштво жалити на ову одлуку.

ЧЕТВРТА НА СЛОБОДИ

Овакве пресуде су веома ретке. До овог случаја, у Француској су до сада ослобођене три жене које су убиле своје насилне мужеве: Александра Ланж 2009, Адријана Сапајо 2020. и Флоријан Арел 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Турци упали  на тренинг Србије пред први меч орлова на ЕУРО 2024 (ВИДЕО)