РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Купјанска и Бахмута, ВСУ шаље резерве да задржи продор; САД - Кијев губи рат (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

06. 12. 2023. у 07:20 >> 02:22

РАТ у Украјини, дан 651.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Купјанска и Бахмута, ВСУ шаље резерве да задржи продор; САД - Кијев губи рат (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Фото принтскрин youtube military update/Танјуг/АП

Бајден шокиран: Сенат није усвојио његов пакет војне помоћи

Републиканци у Сенату блокирају унапред пакет ратних средстава за Украјину и Израел вредан 110 милијарди долара, као и друге приоритете националне безбедности, док су покушавали да приморају председника Џоа Бајдена да укључи промене у граничну политику САД.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Гласање, број од 49 према 51 који није достигао праг од 60 потребних гласова Сената за напредовање, уследио је само неколико сати након што је Бајден рекао да је „запањујуће“ да Конгрес још није одобрио десетине милијарди долара војне и економске помоћи за Украјина.

Његова администрација упозорила је на страшне последице по Кијев — и „поклон“ руском Владимиру Путину — ако посланици не реагују.

Неуспео компромис око 106 милијарди долара за Кијев и Израел

Говорећи у Белој кући, Бајден је рекао да се републиканци који инсистирају на промени граничне политике као услову за гласање за помоћ „играју кукавице са нашом националном безбедношћу“, иако је изразио отвореност за неке промене политике.

-Републиканци у Конгресу су вољни да Путину дају највећи поклон коме се могао надати, рекао је Бајден, рекавши да је амерички кредибилитет у питању и код других потенцијалних агресора и код њених савезника. -Сваки поремећај у нашој способности да снабдевамо Украјину јасно јача Путинову позицију. Ако ми не подржимо Украјину, шта ће остатак света да ради? додао је он.

Фото Танјуг/АП

Бајденово обраћање долази неколико сати након што се дружио са украјинским председником Владимиром Зеленским и лидерима Групе седам напредних демократија, које су чврсто подржавале Украјину против текуће инвазије Русије. Бајден је од Конгреса затражио скоро 106 милијарди долара за финансирање ратова у Украјини, Израелу и других безбедносних потреба, али се суочио са јаким отпором на Капитол Хилу.

Неки републиканци су се уморили од пружања подршке Украјини након што су САД већ послале 111 милијарди долара, а други посланици ГОП-а инсистирају на оштрим променама америчке граничне политике као услова за гласање за ту меру. Бајден је рекао да подржава већа средства за безбедност граница.

-Спреман сам да направим значајне компромисе на граници, рекао је он. -Морамо да поправимо покварени гранични систем. Он је покварен.

Додао је да је „спреман да промени и политику“, али је оптужио републиканце да више желе политичко питање него двопартијски компромис.

Хроника ратних дејстава: Руске снаге напредују код Купјанска и Бахмута, ВСУ пребацује резерве да задржи продор (МАПА/ВИДЕО)

У сектору Купјанска, борбе се настављају у околини Синковке. Руске трупе су, учврстивши се на северној периферији села, заузеле одбрамбене положаје, а украјинске формације граде нову линију у случају губитка Синковке. У Петропавловки се успостављају упоришта и моћна утврђења. Судећи по делатности 41. механизоване бригаде, овде ће бити изграђена одбрамбена линија након пробијања линије Синковка-Загорујковка. Долази и до пребацивања појачања из других области. Снаге 3. батаљона 43. пешадијске бригаде, у потпуности састављене од мобилисаних Украјинаца, стигле су у шуме код Масјутовке.

Илустрација telegram rybarИз рејона Сватовског до засада североисточно од Купјанска и код Синковке повучене су формације 108. одвојеног брдског јуришног батаљона 10. бригаде за специјалне операције. Због потребе за јачањем одбране Купјанска, још једна линија је ослабљена. Осим тога, у Купјанску и околини појавио се неидентификовани батаљон 15. граничног одреда Државне граничне службе Украјине. Укљученост граничара указује на одређени недостатак особља у Оружаним снагама Украјине у тој области.

На правцу Соледара, Оружане снаге Русије извеле су серију успешних напада на више подручја. Ослобађање Артемовског (Хромова) пре око недељу дана се заправо може сматрати преношењем иницијативе на руску војску код Бахмута. Само сада Оружане снаге Русије нападају у три области одједном, а стање украјинских Оружаних снага се погоршава.

На јужном крилу Бахмута, комбиноване руске јединице успешно су јуришале на висове поред Клешћејевке. Као резултат тога, руске оружане снаге су заузеле тактички важну коту 235,7 на северу села. Контрола над овом позицијом омогућава да се под сталним надзором држе сви прилази Клешћејевки, као и засади на северу у правцу Красног (Ивановског). А формације 5. бригаде Оружаних снага Украјине не могу ништа да ураде поводом тога због потпуне доминације Оружаних снага РФ. Такође, борци 102. пука 150. моторизоване дивизије Оружаних снага Русије са великим успехом развијају офанзиву на дачанску задругу југозападно од Бахмута, која је изгубљена још у јуну. Са даљим напредовањем, ово ће озбиљно погоршати положај украјинских оружаних снага у Красном.

На северозападу, руски падобранци настављају јуриш из правца Берховског резервоара. Сада се воде борбе за важно упориште, опремљено у расаднику Ваљановски. Истовремено, јединице 92. батаљона 107. бригаде ТРО Оружаних снага Украјине покушале су да изврше контранапад са предграђа Богдановке, али је напад лако одбијен. А узвратним ударом јуришна група ВСУ је уништена.Руски борци су појачали офанзиву на северу Соледара. Делујући из Белогоровке, припадници Оружаних снага Русије успели су да значајно пробију одбрану Оружаних снага Украјине дуж железничке пруге источно од Веселога. Ово напредовање омогућава почетак покривања линије Веселоје-Раздоловка, што компликује положај 10 ОГШБр у тој области. Уз даљу офанзиву, ово може натерати ВСУ да се повуче.


У сектору Авдејевке, руске оружане снаге су наставиле да врше притисак на бокове ВСУ. Водиле су се борбе код Степовоја (Петровског) и северно од АКХЗ. Истовремено су извођене офанзивне акције из правца Водјаноја, где су руске снаге покушале да напредују ка Северном.


Појавио се снимак евакуације оштећеног М2А2 ОДС Бредлија, којег су руске трупе ухватиле код Авдијевке током борби са 47. пешадијском бригадом Оружаних снага Украјине. Према ауторима, транспорт оклопног возила у позадину био је пун бројних потешкоћа. Област је била јасно видљива ВСУ са висине коксаре, који је уочио активност и отворио ватру из тенка, као и лансирао АТГМ са ФПВ дроновима. Један АРВ, у процесу уклањања заглављеног Бредлија, ударио је у мину и возач је повређен. Украјинске формације покушале су да униште америчко борбено возило пешадије артиљеријском ватром како не би пало у руке Оружаних снага Русије. Међутим, руске трупе су успеле да га покупе раније, користећи два трактора одједном за вучу возила. Чак и на последњој деоници, украјинске оружане снаге су покушале да га спале ФПВ дроном, али је пао у близини и није експлодирао.

Прича савршено илуструје потешкоће евакуације оштећене опреме са линије додира (ЛБС). Конкретно, током лета, украјинске формације би могле да изгубе неколико оскудних АРВ-а одједном док би уклониле само један тенк. Из истог разлога, Оружане снаге Русије током лета нису успеле да спасу напуштене Леопард 2 и Бредлије са ничије земље у правцу Запорожја. Сада ће заробљена америчка опрема отићи на проучавање, а једног дана ће завршити на изложби у познатом музеју у Подмосковљу. Где сваки посетилац може да га види.

Фото Танјуг/АПНа локалитету Времјевске избочине, саопштено је, да се руска зона контроле шири северно од Пријутнога. Генерално гледано, у овој области остаје релативно мирно, за разлику од бројних других подручја. Упркос томе, периодично долази до локалних сукоба између Оружаних снага РФ и Оружаних снага Украјине.

У сектору Орехова, већ други дан за редом, Оружане снаге Украјине безуспешно покушавају да напредују северно од Вербовога. Истовремено, руске оружане снаге водиле су борбе у рејону Работина.

Фото Танјуг/АП


У правцу Херсона у Кринкију, украјинске јуришне групе су неколико пута покушавале да прошире зону контроле јужно од такозваних „стакленика“. А на југоистоку јединице 38. бригаде маринаца почеле су да опремају утврђена упоришта. Али последњих дана руске трупе активно гађају положаје у шуми и у самом Кринкију. Коришћене су и ваздушне бомбе и артиљеријске гранате, које су са губицима вратиле украјинске оружане снаге на почетну тачку.

Бајден плаши Конгрес: Русија ће после победе у Украјини напасти НАТО

Након што Русија победи у специјалној операцији у Украјини намерава да изведе напад на чланице НАТО-а, саопштио је председник САД Џозеф Бајден у специјалном обраћању посвећеном Украјини.

-Ако Путин заузме Украјину, неће се зауставити. Он ће наставити даље и напашће НАТО савезника, рекао је Бајден, додавши да ће тиме САД бити увучене у конфликт.

Фото Танјуг/АП

 

Приче о завршетку рата: Да ли Запад зна шта хоће

На Западу би желели да заврше рат, али то што се дешава на бојном пољу говори супротно. Слањем новца у Украјину само се продужава сукоб, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Фото: Профимедиа

Према његовим речима, мантре о континуираној безусловној подршци Запада Украјини нису нове, али су сада праћене проблемима са финансирањем.

-Очигледно, (они) имају проблема са тим. Очигледно, у овом тренутку, пре свега, Сједињене Државе пролазе кроз унутрашње противречности у разговорима о томе да ли има смисла даље непромишљено спаљивање десетина милијарди долара у пећи украјинског рата, рекао је Песков.

 

Херсонски правац: ВСУ јача групацију на мостобрану на Дњепру (МАПА)

У Кринкима су украјинске јуришне групе неколико пута покушале да прошире зону контроле јужно од такозваних „стакленика“. А на југоистоку јединице 38. бригаде маринаца почеле су да опремају утврђена упоришта.

Илустрација telegram rybar

Али у последњих неколико дана руске трупе су активно гађале положаје у шуми и самим Кринкима. Коришћене су и ваздушне бомбе и артиљеријске гранате, које су са губицима вратиле украјинске оружане снаге на почетну тачку.

Међутим, ситуација заправо остаје иста. Команда украјинске групе „Катран“ пребацује тачно онолико јуришних група колико је потребно за држање раније заузетих положаја.

Истовремено, у централном делу Кринкија долази до повећања броја истурених група 38. бригаде, као и 505 одвојених батаљона 37. бригаде. Они заузимају приватне куће и постављају склоништа.

С обзиром на природу терена, сва ова активност може бити и диверзантска акција која ће омогућити да се руске јединице задрже у том подручју, док је планиран нови удар негде другде. На пример, са стране Очакова, као што је приметио канал Multi_XAM.

 

Нови пакет војне помоћи Кијеву

Сједињене Америчке Државе ће послати нови пакет војне помоћи Украјини у вредности до 175 милиона долара, саопштено је данас из Стејт департмента.

Пакет помоћи, између осталог, укључује муницију за ракетне системе високе покретљивости, артиљеријску муницију, противоклопне ракете, муницију за малокалибарско оружје и опрему за заштиту критичне националне инфраструктуре.

Фото Танјуг/АП

-Све док Русија не оконча овај рат заустављањем својих бруталних напада и повлачењем снага из Украјине, од кључне је важности за Сједињене Државе да наставе да предводе коалицију, коју смо изградили са више од 50 земаља које чврсто стоје уз Украјину, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Наглашено је да ће ово бити један од последњих пакета војне помоћи који ће САД послати Украјини, уколико Конгрес не буде усвојио захтев председника Џозефа Бајдена који тражи да се помоћ Кијеву настави.

Бела кућа: Постоји велика вероватноћа да ће Украјина да изгуби

У САД оцењују да постоји велика вероватноћа да Украјина без додатне помоћи претрпи пораз у актуелном сукобу, изјавио је координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби.

Фото Танјуг/АП

-Постоји велики ризик да Украјина може да изгуби, рекао је Кирби, коментаришући могућност да се амерички Конгрес не договори о даљем финансирању Кијева.

Такође је напоменуо да ће председник САД Џозеф Бајден данас разговарати са партнерима из Г7. Кирби је сигуран да ће на дневном реду бити питање даље подршке Кијеву.

 

 

Лојд Остин тражи још 50 милијарди долара за финансирање ратова

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је данас да би додатни захтев председника САД Џозефаа Бајдена за финансирање упућен Конгресу, који укључује војну помоћ Украјини и Израелу, такође, био од користи америчкој индустријској бази.

Захтев за финансирање "би укључивао још 50 милијарди долара протока кроз америчку индустријску базу" поред око 27 милијарди долара потрошених у више од 35 америчких држава, рекао је Остин у на конференцији у Вашингтону, пренео је Блумберг.

Фото Танјуг/АП

 

Експлозије у Дњепропетровској области

У Никопољском округу Дњепропетровске области Украјине оштећен је објекат инфраструктуре, саопштио је шеф регионалне администрације Сергеј Лисак.

-Инфраструктурни објекат је оштећен, написао је он на свом Телеграм каналу.

Раније је украјински портал „Страна“ саопштио да су експлозије одјекнуле у граду Дњепропетровску.
 

Фото Танјуг/АП

Пројектил ХАРМ пао је на игралиште у центру Доњецка, причињена штета (ВИДЕО)

Америчка ракета ХАРМ, коју користи украјинска војска, пала је данас на игралиште у центру Доњецка, оштетивши фасаде суседних вишеспратница.

И поред тога што је подручје где је ракета пала густо насељено, цивилних жртава није било, пренела је агенција РИА Новости.

Спасилачке службе раде на отклањању последица гранатирања.

Према извештајима представништва самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), украјинска војска је у протекла 24 часа гађала територију ДНР 56 пута, испаливши 178 јединица различите муниције.

Оштећена су 24 стамбена објекта и 10 објеката цивилне инфраструктуре.

Један цивил је погинуо, а други је рањен.

 

СБУ ликвидирао бившег посланика Раде

Убиство бившег посланика Врховне раде Иље Киве организовала је СБУ, објавио је лист Украјинска правда, позивајући се на саговорнике из агенција за провођење закона.

Фото: Служба безпеки України

Атентат у Луганску

Посланик Народног савета ЛНР Олег Попов највероватније је погинуо у експлозији његовог аутомобила у Луганску, рекао је извор за Спутњик.

Британске санкције Москви

Новим антируским санкцијама које је увела Велика Британија обухваћено је 31 физичко и правно лице, повезано са војно-индустријским комплексом Русије, саопштило је британско Министарство спољних послова.

На листи је и конструктор дрона "ланцет" Александар Захаров и његова породица.

Најважније из новог брифинга МО Русије: Оборен Су-25, МиГ-29 и 76 дронова за дан

Током претходног дана оборени су украјински авиони Су-25 и МиГ-29, уништено је 76 дронова;

На купјанском правцу одбијено је пет напада на подручју Синковке, Ивановке и језера Лиман, противник је изгубио готово 140 припадника, тенк, три борбена оклопна возила;

На крансолиманском правцу одбијен је напад на подручју Григоровке, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 290 војника, два борбена оклопна возила;

Фото принтскрин YouTube BulgarianMilitary

На доњецком и јужнодоњецком правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су укупно готово 465 припадника, три тенка и 8 борбених оклопних возила;

На запорошком и херсонском правцу изведени су напади на људство Оружаних снага Украјине, ликвидирано је готово 135 војника.

 

Битка за Авдејевку: Руски пешадници уз помоћ хеликоптера и јуришне авијације истерују ВСУ из бункера

Руске јединице настављају јуриш на Авдејевско утврђење Оружаних снага Украјине. Мотострељачка пешадија успела је да истера украјинску војску из “приватног сектора” у селу Степовое и већ се утврђује на својим заузетим позицијама.

Војни стручњаци истичу улогу 114. мотострељачке бригаде у овом успеху. Део ове јединице сада активно делује против утврђеног подручја Оружаних снага Украјине у селу Бердичи. Пешадији у томе активно помаже војна авијација, која своје главне напоре концентрише на уништавање противничких оклопних возила.

Фото Танјуг/АП

Главне мете руских хеликоптера Ка-52/М сада су тенкови, уз помоћ којих Украјинци покушавају да зауставе напредовање Оружаних снага Русије. За уништавање борбених возила Оружаних снага Украјине, руски пилоти користе противоклопне ракете Вихр-1, које су идеално оружје за ове услове.

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

Истовремено, хеликоптера Ми-28НМ користе ракете ЛМУР против утврђених циљева у затвореном простору у индустријској зони (коксаре) Авдејевка. Територија овог предузећа тренутно је епицентар борби на периферији Авдејевке.

Оружане снаге Украјине, по цену огромних губитака, покушавају да успоре јуриш руских трупа, али јуришници Оружаних снага Русије постепено се пробијају кроз украјинску одбрану. Истовремено, експерти позивају да се не жури са војском, која сваки метар заузете територије плаћа знојем и крвљу. Битка за Авдејевку, по свему судећи, постаће главна битка целе зимске кампање руске војске.

 

Захарова: Ф-16 легитимни циљ руске војске

НАТО се све више укључује у конфликт у Украјини, опасност од конфликта све је већа а авиони Ф-16, одакле год да лете, биће легитимни циљ руских Оружаних снага, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом информација о томе да би ти ловци могли да буду испоручени Кијеву.

- Државе-чланице НАТО настављају интензивно да наоружавају Украјину. На реду су испоруке украјинским снагама тактичких ловаца. О њима се одавно говори, направљена је читава коалиција држава које ће испоручивати авионе кијевском режиму и обучавати украјинске пилоте - рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Фото: ЕПА

Како је рекла, имајући у виду да је већи део аеродромске инфраструктуре Украјине уништена није искључено да амерички ловци буду у базама у Пољској, Словачкој, Румунији.

- Тако се Алијанса све више увлачи у украјински конфликт. Воде хибридни рат против наше земље под паролом спасавања Украјине - рекла је Захарова и додала да ризик од директног сукоба НАТО и Русије расте.

"Запад ће се уморити од подршке Кијеву"

Претпоставка Москве да ће се Запад уморити од подршке Кијеву има све више изгледа за успех, оценио је Си-Ен-Ен.

„Новац је при крају и више нема ни времена“, речи су помоћника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана које наводи америчка телевизија.

Овај Саливанов коментар уследио је након што је шеф административно-буџетске управе Беле куће Шаланда Јанг упозорила у писму председника Представничког дома Мајка Џонсона да ће „обустављање слања америчког оружја и технике Украјини бацити ту земљу на колена на фронту и тиме довести у опасност успехе које је постигла Украјина али и увећати вероватноћу руских војних победа“.

Све веће сумње у то да ће Америка испунити своје обавезе према Украјини подударају се са доласком сурове зиме када ће украјинска енергетска инфраструктура поново бити угрожена, наводи ТВ канал.

Поред тога, појавиле су се назнаке да је Москва успела да обнови своје снаге и наоружање.

Рат на Блиском истоку је последњих недеља бацио Украјину у сенку што је створило ситуацију због које се украјински председник Владимир Зеленски јавно жалио.
Конгрес САД наставља да разматра издвајање пакета финансијске помоћи Украјини, Израелу, као и новца за јачање своје јужне границе коју угрожавају мигранти. За сада договора нема.

Си-Ен-Ен констатује да из Америке више неће бити дугорочних гаранција подршке Кијева која се мери милијардама долара због Конгреса.

„Узнемирење на граници с паником“ у Белој кући је сасвим оправдано: прекид слања такве помоћи биће сигнал да америчке гаранције ништа не значе у другим земљама света, пренео је Спутњик. 

Писторијус: Унапред сам упозоравао да ЕУ неће моћи да испоручи милион граната

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да је унапред упозоравао да Европска унија вероватно неће моћи да испоручи Украјини милион артиљеријских граната до пролећа.

- Врло рано сам упозорио на ову цифру, јер сам видео да та цифра вероватно неће бити достигнута - рекао је Писторијус за телевизију „ЗДФ“.

Овај број, како је рекао, створио је очекивања која на крају нису испуњена.

- Војна индустрија настала у мирнодопским условима не може тако лако да произведе милион -  оценио је министар. Међутим, он је сугерисао да ће „ствари кренути набоље у наредних неколико месеци“.

 

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Украјински војници на фронту сматрају да их је команда напустила.

„Нико не зна шта су циљеви. Многи сматрају да нас је команда једноставно напустила. Момци мисле да је наше присуство више имало политички него војни значај“, пише „Бизнис инсајдер“ позивајући се на речи једног од војника.

Тај војник наводи да они сами морају да купују генераторе и топлу одећу. Додаје да ће са доласком зиме ситуација бити још гора. О тим проблемима се ћути и мале су шансе да ће бити пронађено неко решење.

Тмас Меси: Украјина неће моћи да поврати контролу над Кримом

Конгресмен из редова републиканаца из државе Кентаки Тмас Меси изјавио је да Украјина неће моћи да поврати контролу над Кримом.

"Говорити о томе да ћемо успети да разбијемо Русију, исцрпимо резерве њене војске на рачун живота Украјинаца, знајући да на крају никада неће успети да их победе и да неће повратити Крим, мада говоримо да је то, један од циљева, се морално доводи у питање као и финансирање", рекао је Меси америчком водитељу Такеру Карлсону.

Русија током ноћи лансирала 48 дронова на Украјину, оборен 41

Русија је током ноћи лансирала укупно 48 дронова на Украјину, а већина их је оборена, саопштиле су данас украјинске ваздухопловне снаге. У саопштењу се додаје да су украјински системи противваздушне одбране уништили 41 дрон пре него што су стигли до циља, преноси Ројтерс.

Украјинска војска је саопштила да су све уништене беспилотне летелице "Шахид", иранске производње, биле камиказе. Није прецизирано шта се догодило са дроновима који нису оборени, нити да ли је било штете и жртава у овим нападима, наводи британска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АГОНИЈА - 90 МИНУТА Пробудила се усред операције: Бол је био ужасан, желела сам да вриштим, а нисам могла

АГОНИЈА - 90 МИНУТА Пробудила се усред операције: "Бол је био ужасан, желела сам да вриштим, а нисам могла"

КАНАЂАНКА Дона Пенер доживела је заиста застрашујуће искуство током операције. Она се усред операције пробудила, а онда осећала сваки рез без могућности да се помери и сигнализира докторима да је скалпелом секу наживо.

03. 03. 2024. у 08:51

Коментари (0)

ПРЕСТАНИТЕ ДА ПИЈЕТЕ! Владимир Путин имао несвакидашњу поруку за Русе