НАСТАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ У ИЗРАЕЛУ: Дестеине људи против реформе правосудног система

Танјуг

10. 06. 2023. у 23:17

У ИЗРАЕЛУ су данас настављени протести против реформе правосудног система који је предложила крајње десничарска влада премијера Бењамина Нетанијахуа.

НАСТАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ У ИЗРАЕЛУ: Дестеине људи против реформе правосудног система

FOTO: AP/Tanjug

У Тел Авиву, где је одржан главни протест уз учешће десетина хиљада људи, демонстранти су држали џиновски транспарент на којем је писало "Тип грађанина: мртав", што се односи на пораст злочина међу арапским заједницама у Израелу, јавио је АП.

Масовне демонстрације почеле су у јануару убрзо након што је влада, коју чине ултранационалистичке и верске странке, положила заклетву.

Организатори протеста су рекли да нец́е одустати све док влада не поништи предложене законске измене уместо да их одложи.

Опозиција, стручњаци и грађани наводе да би владин план ограничио судски надзор над законима и владиним одлукама, што представља директну претњу грађанским правима, као и правима мањина и маргинализованих група.

Влада каже да правосудни план има за циљ да обузда, како наводи, претерано интервенционистички Врховни суд и врати моц́ изабраним законодавцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!