ДА ЛИ ЋЕ ВЕРУ ПРОПОВЕДАТИ РАЧУНАРИ? Вештачка интелигенција држала службу у цркви у Немачкој

Танјуг

10. 06. 2023. у 19:38

ЧЕТ-БОТ с вештачком интелигенцијом (АИ) замолио је вернике у пуној цркви Светог Павла у немачком граду Фирту да устану с клупа и да се помоле.

ДА ЛИ ЋЕ ВЕРУ ПРОПОВЕДАТИ РАЧУНАРИ? Вештачка интелигенција држала службу у цркви у Немачкој

Foto Arhiva

ChatGPT, оличен у аватару брадатог црнца на огромном екрану изнад олтара, затим је почео да држи службу пред више од 300 људи у петак ујутро на експерименталној служби у лутеранској цркви.

“Драги пријатељи, част ми је да стојим овде и да вам проповедам као прва вештачка интелигенција на овогодишњој конвенцији протестаната у Немачкој”, рекао је аватар безизражајног лица и монотоног гласа, преноси АП.

Ту 40-минутну службу, укључујући проповед, молитве и музику, креирали су ChatGPT и Јонас Зимерлајн, теолог и филозоф са Универзитета у Бечу.

Црквена служба вештачке интелигенције била је један од стотина догађаја на конгресу протестаната у баварским градовима Нирнбергу и суседном Фирту, и изазвала је толико велико интересовање да су људи сат времена пре но што је почела, формирали дуг ред испред неоготичке зграде из 19. века.

Сама конвенција – “Deutscher Evangelischer Kirchentag”, одржава се сваке друге године на другом месту у Немачкој и привлачи десетине хиљада верника да се моле, певају и разговарају о својој вери.

Они говоре и о актуелним светским догађајима и траже решења за кључна питања која ове године укључују глобално загревање, рат у Украјини и вештачку интелигенцију.

Верници у цркви су пажљиво слушали како је вештачка интелигенција проповедала о остављању прошлости иза себе, фокусирању на изазове садашњости, превазилажењу страха од смрти и никада не губећи поверење у Исуса Христа.

Целу службу су “водила” четири различита аватара на екрану , две младе жене и два младића, наводи АП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)