ШТЕДЕ И НА ЛЕКОВИМА: Колико су осиромашиле италијанске породице - Масовно купују у продавницама са нижим ценама

Милица Остојић - Специјално за Новости РИМ

09. 06. 2023. у 20:14

ДА ЈЕ живот све тежи и скупљи потврђују и Италијани, који месецима уназад све свише купују у ланцима самопослуга са нижим ценама. То је потврђено у периоду од јануара до априла ове године, јер је, према статистици, у овим радњама увећана продаја за 9,1 одсто.

ШТЕДЕ И НА ЛЕКОВИМА: Колико су осиромашиле италијанске породице - Масовно купују у продавницама са нижим ценама

Фото: ЕПА

Драстичан је податак којег је изнео Национални статистички институт (Истат). Само у једној години у Италији је опала свеукупна куповна моћ грађана, за укупно 36,3 милијарде евра, а просечно је једна италијанска породица трошкове смањила за око 1.404 евра.

Истат износи податке да је вредност онога што су грађани у априлу ове године порасла за 3,2 одсто по породици, али истовремено је смањена количина онога што су купили за 5,4 одсто и то се превасходно односи на храну. Значи цене су увећање толико да се купује сасвим редуковано.

И „Колдирети“ - италијанска Национална конфедерација произвођача, израчунао је да су Италијани у четири месеца куповали за 5.4 одсто мање потрепштина за живот, али су потрошили више за 7.3 одсто. Притом ишли су у велике тржне цетре где су цене ниже, или нешто спорије расту. Ти објекти бележе увећање продаје за 9,2 посто.

Ко трпи највише у свеукупној понуди производа? Произвођачи поврћа и воћа, разних других прехрамбених производа неопходних за свакодневни живот. Јер људи редукују спискове за куповину, купују мање количине и елиминишу оно што није неопходно. Не трпи само сектор одеће, на лекове је дато 3,2 одсто мањеновца јер људи погођени поскупљењима хране чак штеде и на лековима. Једино повећање је уочено у куповини средстава за хигијену.

Наравно, увек остају они који дају наду италијанској висококвалитетној производњи, то су они који не гледају на производе на којима се може уочити квалитет-цена, њима је битан само квалитет и они остају добри савезници произвођачима који нуде изузетан производ, италијанску изврсност па нека кошта колико кошта, а такви произвођачи гледају да сачувају свој производ на тој висини имајући потрошаче који га конзимирају, али свакако очекујући боља времена и већу потражњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото