НАТО СЕ ВРАЋА НА ПОСТУЛАТЕ ХЛАДНОГ РАТА: Западна алијанса се консолидује, али због једне земље се компликује ситуација

Новости онлине

08. 06. 2023. у 14:05

СЕВЕРНОАТЛАНТСКА алијанса планира да врати постулате хладног рата у случају директне конфронтације са Русијом, али је тај процес компликован спорим уласком Шведске у западни савез, објавио је часопис Форин Полиси.

НАТО СЕ ВРАЋА НА ПОСТУЛАТЕ ХЛАДНОГ РАТА: Западна алијанса се консолидује, али због једне земље се компликује ситуација

Фото: Инстаграм/nato/mil_ru

Западни званичници су забринути да би тешкоће са уласком Шведске у алијансу могле да успоре процес одбрамбеног планирања НАТО-а, према којем земље чланице морају да трансформишу своју командну и административну структуру у случају сукоба са Русијом.

Сврха оваквих промена је "повратак на позиције из хладног рата", када је свака земља добијала конкретан задатак да распореди снаге у региону. Међутим, сада је неопходно развити ову стратегију без узимања у обзир потенцијала Стокхолма.

- То је као празнична вечера. Оно што НАТО ради је да каже свима шта треба да понесу за вечеру. Морате да се уверите ко то организује и доноси - рекао је експерт НАТО-а Џим Таунсенд.

Раније је Ројтерс јавио да НАТО развија први одбрамбени план великих размера од завршетка Хладног рата у случају сукоба са Русијом. Како напомиње агенција, алијанса раније није видела потребу за израдом таквих војних планова, јер је учествовала у мањим сукобима, попут Авганистана или Ирака.

Земље алијансе планирају да на самиту у Вилњусу, који ће бити одржан 11-12. јула, одобре војне планове на "хиљаду страница".

БОНУС ВИДЕО: ЗАЈЕДНИЧКЕ ПАТРОЛЕ - Руска и кинеска авијација осам сати изнад азијско-пацифичког региона

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

САВИЋ О КОСОВУ: Зашто је за нас Србе много више од територије - завет и света земља