УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА И ЦИНИЧНО ЗАДОВОЉСТВО РАТА: Коментар бившег команданта КФОР-а на Косову и Метохији

Милица Остојић - Специјално за Новости РИМ

07. 06. 2023. у 23:11

ПОСТОЈИ нота очаја у најави Владимира Зеленског о скорашњој контраофанзиви. И циничног задовољства. И лицемерја. Према његовим речима, победа је извесна, али ће бити много губитака. Многи украјински мушкарци и жене ће умрети, њих много више изгубиће домове, породице и будућност.

УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА И ЦИНИЧНО ЗАДОВОЉСТВО РАТА: Коментар бившег команданта КФОР-а на Косову и Метохији

Фото М. Остојић

Тако коментарише генарал Фабио Мини бивши командант КФОР- а на Косову и Метохији 2002 – 2003 (за дневни лист „Il Fato Kuotidino“)

Американци и Европљани који га подржавају слажу се са губицима, али нису сигурни у победу. Док предсеник Џо Бјаден и европски врх обећава ново оружје и новац, амерички Секретар за Одбрану Лојд Остин подвлачи да контраофанзива у Украјини омогућује да се заради позиција на терену како би се потом остварили наредни преговори. Дакле, порука коју су све западне Владе почевши са италијанском претвориле у потврду о победи, али коју би Зеленски могао и требало да подразумева као програмирани пораз.

Украјина треба да преговара са Русијом, не узимајући у обзир резултат.

Таква перспекитива тотално негирана коштаће животе ко зна колико хиљада бораца и грађана, сви се припремају на жртвовање за парченце земље које се могло освојити, а да се не испали ниједан метак, иначе се фаворизује онај који од оружја и уништавања извлачи највећу корист.

Фото Танјуг/АП

Иако су Украјини потребни нови противвашдушни системи и авиони, време за припрему, обука бораца... свеједно је тако је одлучила, треба да жртвује све на шта је наговарају други, они који прећуткују, као и они који су је подржали да уђе у рат. Ако Украјина циља да победу јури уз подмукле ризике: ако не успе губи све и они који је подржавају требало би да интервенишу, не уз њено крило јер она неће имати више снаге, већ на њеном месту. Колико се пута то десило да је импотентни савезник постао поданик или је потентни склопио савез са противником.

У рату командант не најављује губитке или жртве пре него што га и почиње, такође не и после, напротив увек минимизује ризике или губитке, ретотика победе „сузе и крв“ чини део ратне пропаганде. Зеленски никада није знао много о рату, после овог „интензивног курса од нешто више од годину дана, слушајући само лекције вештих учитеља из њихових кућа, зна понешто о пропагандном рату“. Зна да је он значајан али сам не доноси победу... та реторика скрива задовољство рата и хипокризију.

Фото Танјуг/АП

У закључцима коментара генерала Фабио Минија анализујући како је Џорџ Патон један од најпознатијих америчких генерала из Другог светског рата раширио љубав према рату, реторици хипокризије, демонизујући сваког непријатеља Америке, хипокризија која је донела милионе мртвих у Другом светском рату, тако се и данас као лепак шири међу украјинском популацијом као и оном савезника, управо реториком шефова, подстрекивани и вођени од истих таквих хипокрита и реториком одавања признања онима „који ратују за све нас“.

Украјински народ није желео рат, још мање рат где ће се жртвовати за „све нас“ али ће се борити јер њени шефови то желе, јер треба „да презиру противника и зато што то желе европске и америчке „Круне“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (3)

МАША ОТКРИЛА СВЕ! Шарапова о томе како је отишла на вечеру са Новаком Ђоковићем