КАМИКАЗА-ДРОН КОЈИ МОЖЕ ДА „РАЗБИЈЕ“ ТАЈВАНСКУ ОДБРАНУ: Кина представила ново подводно беспилотно возило (ВИДЕО)

П. З. С. /eurasiantimes.com

06. 06. 2023. у 21:55

ИАКО још увек у развоју, кинески дрон камиказа, који се може лансирати под водом, откривајући јасну будућу употребу у операцији на Тајвану и амфибијском искрцавању.

КАМИКАЗА-ДРОН КОЈИ МОЖЕ ДА „РАЗБИЈЕ“ ТАЈВАНСКУ ОДБРАНУ: Кина представила ново подводно беспилотно возило (ВИДЕО)

НАДЗОР Кинески војник у Тајванском мореузу, Фото АП


На снимку је приказан дрон налик Switchblade-у, који је развио кинески универзитет, како полеће испод површине воде, а крила му се расклапају.

Тензије у Тајванском мореузу су на врхунцу свих времена, уз ватрене и опсежне кинеске припреме и вежбе око острва у циљу могућег војног прибегавања да поново заузме провинцију. Ово долази усред све већег присуства САД, Јапана и Северноатлантског савеза (НАТО) у далекој источној Азији.

Са америчким војним саветницима који свакако управљају операцијама, обезбеђујући техничку подршку и обавештајне информације осим наоружавања Тајвану – ако не и директно учествујући у рату – амфибијска операција је најизазовнији елемент за Народноослободилачку војску (ПЛА).

Мали систем тактичке подршке пешадији, као што је дрон камиказа, који би се придружио другим великим капиталним платформама као што су амфибијски бродови за слетање хеликоптера типа 075 (ЛХД), амфибијски тенк типа 05 и јуришни хеликоптери З-10 били би великој предности у пробијању јако утврђене плаже и унутрашњих утврђења која ће Тајванци поставити.

Фото: принтскрин инстаграм / 7NEWS Australia

Одбрамбени играчи у таквим биткама су генерално у предности, а тајванска војска се такође фокусирала на одбијање искрцавања на плажи. Њихов нагласак на недавним војним вежбама Хан Куанга и најновијим војним набавкама из Сједињених Држава указују на то.


БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА ИСПАЉЕНА ИЗ ПОДМОРЈА НА КОПНО

Беспилотна летелица, названа Јоусун (Yousun), се види како испаљује из канистерског бацача, појачаног вероватно модулом на бази гаса, пре него што се крила расклопе.

Неки коментари на страницама кинеских друштвених медија назвали су га Беспилотна летелица камиказа Перегрине, коју је развио Северозападни политехнички универзитет Кине у провинцији Шанкси. Ова чињеница, међутим, није могла да се провери.

Видео снимак из носне камере дрона показује како се приближава земаљској мети.

Популарна коментаторка Џао Дашуаи такође је објавио снимак на којем се види како дрон излази са површине воденог тела.

Она је описала димензије дрона као 2,5 до 3 метра дужине са јединственим механизмом за склапање. Крило на врху трупа је подељено на три дела, при чему се средњи окреће напоље, а друга два се окрећу са сваког краја. Зхао каже да ово даје беспилотној летелици „невероватну аеродинамичку стабилност и дуго време лета“.


КАКО ПОМАЖЕ КИНЕСКОМ АМФИБИЈСКОМ ИСКРЦАВАЊУ

Војници из Народноослободилачке армије (ПЛА) и морнаричких јединица ПЛА искрцаће се уз потпуну ватру и подршку амфибијских тенкова и поморске артиљерије.

Док наилазе на препреке на плажи које поставља војска Републике Кине (РОЦ, званични назив за Тајван), војници ПЛА морају потрошити огромне ресурсе и особље да би прошли. Иако ће они заиста бити превазиђени у неком тренутку, с обзиром на предност Кине у опреми и људству, вероватно ће то бити крвава ствар.

Тако лансирање камиказа дронова постаје још један извор прецизне ватре на браниоце. Ово ће или одвратити или уништити њихове позиције, што ће помоћи нападачу да се приближи.

Џао ово описује као ограничавање маневара тајванских трупа док помаже кинеском покрету. „Са стотинама дронова, они могу да обезбеде облик потисне ватре за амфибијско искрцавање. Идеја је да са стотинама дронова који лете изнад неког подручја, непријатељске трупе не могу да изађу из заклона или маневришу, дозвољавајући нападачкој страни слободу кретања, рекао је он на Твитеру.

Фото Кинеска војска

Штавише, пошто би били лансирани испод воде, вероватно из беспилотних подводних возила (УУВ), Тајван такође не може да фокусира своју ватру користећи противоклопне вођене ракете Џавелин (АТГМ) на амфибијско возило или беспилотна надземна возила (УСВ) који би их иначе носио.


ДУГ ПУТ

Као прво, беспилотна летелица је у фази тестирања и чини се да је неко време удаљена од формалне набавке. Вероватно ће бити много техничких проблема са којима би се програмери суочили, а које би требало решити, а још више након тестирања.

Није познато у којој фази тестирања је направљен снимак подводног лансирања. Систем појачања хладног лансирања такође ће захтевати неколико сати валидације и идентификовати колико дуго и на којој дубини може да остане под водом.

Ово не помиње недостатак јасноће око тога коју би УУВ платформу Кина могла да употреби за лансирање дронова на мете на тајванским плажама. Информације о дрону, попут његове издржљивости, типа бојеве главе, плафона, брзине и оптичког система, нису доступне.

Али оружје је, ипак, јединствено и обећава да ће радикално променити начин на који би модерни амфибијски напад на слетање могао да прође – у случају да се сведе на то.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

Мислио да га је жена варала и да дете није његово - после ДНК теста уследио је ШОКАНТАН ОБРТ