БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: Англосаксонци нису постојали – то је нова антирасистичка теорија Универзитета Кембриџ

П. З. С. / rt.com

05. 06. 2023. у 00:00

УНИВЕРЗИТЕТ Кембриџ подучава студенте да Англосаксонци никада нису постојали као посебна етничка група, у покушају да "разбију... митове" енглеског национализма, известио је у суботу Телеграф.

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: Англосаксонци нису постојали – то је нова антирасистичка теорија Универзитета Кембриџ

Фото Википедија

 Либерални академици су дуго осуђивали термин за његову повезаност са „белином“ (белом супремацијом).

Одељење за англосаксонце, нордијце и келте (АСНЦ) Кембриџа ће настојати да „разгради основу митова о национализму – да је икада постојао 'Британац', 'Енглез', 'Шкот', 'Велшанин' или 'Ирац' са кохерентним и древним етничким идентитетом – показујући студентима колико су ови идентитети конструисани и контингентни и одувек су били“, објавио је британски лист, позивајући се на информације са универзитета.

Оцрњујући идеју о посебном англосаксонском идентитету, универзитет је рекао да има за циљ да своје учење учини „антирасистичким“.

Контроверза око појма „англосаксонац“ почела је 2019. године, када је канадска професорка др Мери Рамбаран-Олм дала оставку из Међународног друштва англосаксониста због „инхерентне белине“ ове области. Рамбаран-Олм, која није белац, наставила је да пише да „англосаксонски мит одржава лажну идеју о томе шта значи бити ’домородац‘ у Британији“ и да је израз „историјски нетачан“.

Друштво је променило име у Међународно друштво за проучавање ране средњевековне Енглеске, али су неки академици били бесни, описујући контроверзу као покушај да се наметне америчка политика расног идентитета британској области проучавања. „Услови у којима се тај термин сусреће и начин на који га доживљавају веома се разликују у САД од других“, написало је 70 историчара у отвореном писму 2020.

-То је наставак онога што се дешава већ неколико година, где се напада понос на национални идентитет, рекао је политички коментатор Ентони Вебер за РТ. Истичући да данашњи Енглези трећину свог порекла дугују Англосаксонцима, он је додао: „Мислим да не служи антирасизму да одједном натера делове становништва да осећају да не би требало да буду поносни на своје порекло.”

Историјски гледано, англосаксонски период означава време између 450. и 1066. године нове ере. Током овог периода, германски народи – Англи, Саси и Јути – стигли су у Британију и основали краљевства која су консолидована у Краљевину Енглеску од стране Ателстана од Весекса 927. године. У овом периоду је дошло до развоја прве итерације енглеског језика и стварање епских песама попут Беовулфа и Валдере.

Англосаксонци су били толико утицајни на модерну британску и америчку културу да Французи и Руси користе овај термин као скраћеницу за елите које говоре енглески са обе стране Атлантика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (5)

АНТИСРПСКО ОРГИЈАЊЕ НА ЕУРО 2024: Меч Хрватска - Албанија одигран у сенци невиђених скандала! (ФОТО/ВИДЕО)