АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ СТРАЖАРЕ ДУЖ РЕКЕ РИО ГРАНДЕ: Неколико хиљада војника из "црвених" држава преузима овлашћења у Тексасу

К. Лалић-Спирковић

04. 06. 2023. у 14:50

ПОДЕЛЕ у Сједињеним Државама од следеће недеље улазе у нову фазу, а Америка сад већ јасно личи на Балкан 90-их. Последњих недеља, војне јединице Националне гарде Тексаса и службеници јавне безбедности виђени су како постављају жилет-ограде и враћају људе који покушавају да илегално пређу из Мексика у Тексас.

АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ СТРАЖАРЕ ДУЖ РЕКЕ РИО ГРАНДЕ: Неколико хиљада војника из црвених држава преузима овлашћења у Тексасу

Фото: АП

Гувернер државе "Усамљена звезда" Грег Абот раније у мају је најавио је да ће његова држава појачати напоре у погледу безбедности граница пошто је администрација председника Џоа Бајдена окончала савезну имиграциону политику из Закона 42 који им је давао могућност да одврате и протерају илегалне имигранте због јавног здравља - ковид-кризе. Како је одредба укинута, ка границама САД са Тексасом усмерила се река нових мигранта.

Упућивање војника Националне гарде у обављање војно-полицијских послова уместо савезних органа је преседан на северноамеричком континенту и амерички главни медији као да нису очекивали овакав расплет. Абот је још 16. маја послао писма ка 24 републиканска гувернера у којима су се они обавезали да ће подржати напоре Тексаса.

Златни "долар"

ТЕКСАС је спреман и да направи своју валуту за златним стандардом. у парламенту ове државе представљен је Закон за формирање дигиталне тексашке валуте која би била покривена физичким златом у апсолутном износу. О предлогу увођења тексашког дигиталног долара биће расправљано на јесен.

У минулу среду гувернер Вирџиније Глен Јангкин најавио је да 100 припадника Националне гарде шаље у другу државу на захтев колеге гувернера јер "текућа гранична криза са којом се суочава нација претвара сваку државу у граничну државу", казао је он.

Стиже и војна полиција

Гувернер Мисисипија Тејт Ривс је најавио да ће се неодређени број војника из 112. батаљона војне полиције Мисисипија распоредити да помогну службеницима и агентима Царине и граничне заштите САД (ЦБП) дуж југозападне границе. Гувернер Тенесија Бил Ли је одобрио распоређивање 100 војника Националне гарде Тенесија на границу. Гувернер Небраске Џим Пилен је обећао 10 војника...

Истог дана и гувернер Западне Вирџиније Џим Џастис је најавио да ће распоредити 50 војника Националне гарде, док је гувернер Флориде Рон де Сантис био међу првим републиканским гувернерима који су обећали посебне ресурсе. Први човек Флориде је најавио да ће његова држава у Тексас послати 800 војника Националне гарде Флориде, 200 службеника Одељења за спровођење закона Флориде, 20 официра Комисије за очување рибе и дивљих животиња и 20 припадника Управе за ванредне ситуације. Десантис је обећао пет авиона са фиксним крилима, два мобилна командна возила, 17 дронова и 10 чамаца. 

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕМНИ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ: Буди се вулкан Попокатепетл

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)