НОВИ ПВО СИСТЕМ ПАТРИОТ: Ево шта су све американци променили у постојећем систему

П. З. С. /eurasiantimes.com

28. 05. 2023. у 20:01

АМЕРИЧКА војска тражи замену за свог ратног коња, систем противваздушне одбране Патриот.

НОВИ ПВО СИСТЕМ ПАТРИОТ: Ево шта су све американци променили у постојећем систему

Фото: Shutterstock/Илустрација

Његов будући пресретач ће имати 360 степени поглед на борбени простор и може да елиминише претње са већих удаљености и било ког вектора.

У правцу овог циља, америчка војска је недавно тестирала два нова сензора за противваздушну одбрану произвођача Рајтеон Мисилс енд Дефенс (Raytheon Missiles and Defense) на полигону Вајт Сендс Мисил у Новом Мексику.

Нови сензор ваздушне и ракетне одбране нижег нивоа (ЛТАМДС) биће кључна технологија коју ће снаге финализирати у будућем пресретачу противваздушне одбране. Замениће радар за праћење фазног низа за пресретање мете (Патриот).

Рајтеон је дизајнирао систем под претпоставком да “нема слепи угао”.

Програм Future Interceptor ће циљати ваздушне, ракетне и хиперсоничне претње унутар „нижег нивоа бојног простора одбране од балистичких пројектила“. Жељене могућности будућег пресретача укључују повећану брзину и маневарску способност.

За разлику од способности недавног система да прати само ограничени борбени простор, ЛТАМДС даје покривеност од 360 степени и побољшану способност сензора и видљивост ракетним батаљонима Патриот.

Свеобухватна покривеност би омогућила интегрисане мреже противваздушне одбране распршене на ширем подручју, повећавајући њихов оперативни отисак и, у исто време, чинећи их отпорнијим на непријатељску ватру.

Поред своје унакрсне функционалности, интероперабилности и модуларности, ЛТАМДС може да се брани од најнапреднијих претњи, укључујући тактичке балистичке ракете, авионе и крстареће ракете. Они могу да открију мете за маневрисање велике брзине са велике удаљености и пруже податке мрежи.

Још једно одступање које ЛТАМДС прави од постојеће технологије је коришћење технологије галијум нитрида (ГаН) у свом полупроводничком материјалу. Ово даје систему већу јачину сигнала и осетљивост за његове предајнике. А најзначајнија предност технологије је то што је неће требати баждарити током свог животног века. Остале предности укључују то што троши мање електричне енергије као топлоте.

Рајтеону су биле потребне године да усавршава своју ГаН технологију да би свом радарском систему дао могућност откривања претњи од 360 степени у конфигурацији која укључује један велики низ напред и два мања низа позади. Мањи низови су упола мањи од низа система Патриот, али су двоструко способнији због напретка ГаН технологије.

Поред тога што може стално да покрива 360 степени, радар може да види даље од тренутно постављеног Патриот радара. Радар испуњава захтеве за мобилност и транспорт војске и може се превозити са авионом Ц-17.

Замена радара Патриот је дуго била у припреми. Радар је први пут коришћен 1980-их. Војска је покушала да га замени Локид Мартиновим средње проширеним системом противваздушне одбране кроз међународну сарадњу са Немачком и Италијом, али је пројекат одложен.

Крајем 2008. године, Рајтеон и Локид су изабрани да наставе развој технологије у оквиру тог програма. Али онда је војска одлучила да спроведе „sense-off“ такмичење за тестирање дизајна који би могли да буду укључени у њен интегрисани систем ваздушне и ракетне одбране који је у развоју.

Осим радарског система Рајтеон, Интегрисани систем борбене команде (ИБЦС) који је развио Нортроп Груман требало би да буду распоређене од стране јединица америчке војске за борбе на фронту. Америчко министарство одбране (ДоД) одобрило је производњу у пуној мери у априлу 2023.

ИБЦС је постигао почетну оперативну способност са америчком војском у мају 2023. Планови за будући лансер тек треба да се материјализују, али војска спроводи анализе и процењује шта ће бити потребно за тај систем.

ИБЦС ће интегрисати више сензора и система наоружања у једну мрежу, омогућавајући брже доношење одлука и ефикасније ангажовање циљева у борбеним операцијама са више домена.

Може да обезбеди војсци побољшану свест о ситуацији, побољшану оперативну ефикасност и повећану смртоносност, истовремено омогућавајући интероперабилност и интеграцију на високом нивоу међу коалиционим партнерима.

Пољска влада је такође изабрала ИБЦС да модернизује своју противваздушну одбрану. Наручила је шест оперативних центара за ангажовање ИБЦС-а за свој програм противваздушне и противракетне одбране средњег домета у Висли у мају 2019.


ПАТРИОТ У АКЦИЈИ

Патриот је био у вестима јер је ојачао украјинску противваздушну одбрану у дуготрајном рату против Русије, чинећи је 18. земљом која користи овај систем. Успела је да одузме страх од легендарне „хиперсоничне“ ракете Кинжал из срца украјинских трупа.

Много виртуелног мастила је просуто док су војни стручњаци пробијали рупе у систему или тврдили да је непробојан. Способан је за самостални систем, али оно што повећава његову способност је када је интегрисан са мрежом ПВО заједно са системима противваздушне одбране нижег нивоа, може да обезбеди кредибилан штит од надолазећих циљева.


Али у примени од 1980-их, систему је потребна замена. Дуго је служио својој сврси јер је био кључни елемент америчког пројекта моћи и посвећености земље својим савезницима.
Старија верзија ракета Патриот учествовала је у операцији Пустињска олуја 1991. године и наводно је била веома ефикасна против ирачких пројектила Скад.

Многе промене су направљене у систему стварајући Patriot Advanced Capabiliti (ПАЦ)-1 и ПАЦ-2. Оба система су користила технологију пуцања близу надолазеће ракете и убијања кроз фрагментацију експлозије.

Најновији пројектили ПАЦ-3 користе механизам хит-то-кил који настоји да погоди бојеву главу у ракети. Ракете су такође биле распоређене у операцији Ирачка слобода 2003. и Јеменском ракетном рату.

Патриот батерија има шест главних компоненти: електрану (два генератора од 150 киловати (КВ) постављена на возило), радарски сетови, станице за контролу ангажовања, лансерне станице, групе антенских јарбола и ракете пресретачи (ПАЦ-2 и ПАЦ- 3с). Радарски сет омогућава откривање и праћење циљева и контролу ватре.


Радар са фазном решетком помаже у вођењу пресретача до њихових циљева и отпоран је на ометање. Станица за контролу ангажовања израчунава путање за пресретаче и контролише секвенцу лансирања. Комуницира са лансерским станицама и другим ПАТРИОТ батеријама. То је једина станица са посадом у ПВО јединици Патриот.

Станице за лансирање транспортују и штите ракете пресретаче и обезбеђују платформу за физичко лансирање пројектила. Свака лансерна станица може да прими четири ракете ПАЦ-2 или 16 ракета ПАЦ-3. Antenna Mast Group је водећа комуникацијска окосница јединице Патриот.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ПРЕД САХРАНУ ПРИМЕТИЛИ ДА ПОКОЈНИЦА (90) ДИШЕ: Полиција истражује бизаран случај у Сарагоси