МИСУРИ: Тело преминуле часне сестре без знакова распадања 4 године после смрти

Танјуг

28. 05. 2023. у 00:11

НЕКОЛИКО стотина људи у САД путовало је у манастир у малом граду у савезној држави Мисури како би видели тело часне сестре које, наизглед, нема знакова разграђивања, четири године након њене смрти, пренео је "Гардијан".

МИСУРИ: Тело преминуле часне сестре без знакова распадања 4 године после смрти

Фото: Пиксабеј

Сестра Вилхелмина Ланкастер преминула је у 95. години, а била је оснивач Бенедиктинке Свете Марије у манастиру Гауер у Мисурију, на око сат времена удаљеног од Канзаса.

Њено је тело екскумирано 18. маја, како би могло да се пребаци на коначно одредиште у манастирској капели, четири године након смрти, објавила је Католичка новинска агенција.

Међутим, када је сандук отворен, тело Ланкастер је било нетакнуто, скоро без знакова распадања.

Њено тело никада није балзамовано и сахрањено је у напуклом дрвеном ковчегу изложеном влази, пренели су медији.

-Људи који раде на гробљу рекли су нам да очекујемо да затекнемо само кости, али сестра Вилхелмина је сахрањена без балзамовања, у обичном дрвеном сандуку, рекла је једна од сестара за "Њузвик".

У католичанству, тела која пркосе процесу разградње се називају "неукаљаним", што је знак светости, а касније и повод за канонизацију.

Процес проглашења светицом није почео за Ланкастер, рекао је бискуп Џонстон из епархије Канзас сити - Сент Џозеф.

Досад је откривено да је више од 100 тела било "неукаљано", али Ланкастер је вероватно прва црна особа у САД код које је откривено да јој је тело остало читаво.

-Сматрамо да је прва Афроамериканка која је пронађена тако, рекла је мајка Сесилија, старешина манастира, која је прва отворила ковчег.

Неки експерти кажу да није толико необично да тела људи буду добро очувана првих пар година након смрти, иако нису екскумирана.

-У суштини, када сахранимо тело, очекујемо да је потребно, грубо речено, око пет година да остану само кости. То важи за тело када није у ковчегу или је умотано и заштићено од околине. Што се тиче овог тела, које је сахрањено у ковчегу, лично сматрам да није толико изненађење што су остаци тако добро очувани после само четири године, рекао је директор форензичке антропологије на Универзитету Западна Каролина.

Ипак, вести о ексхумацији прошириле су се друштвеним мрежама, због чега је стотине верника похрлило у Мисури да види тело сестре Ланкастер.

Становница града Оверланд Парк, Лори Розеброу, рекла је за Ју-Ес-Еј тудеј да је гледање тела била "невероватно ретка прилика да се види божја рука на делу".

-Не може много људи да каже да је додирнуло или да се молило изнад тела свеца. Верујем да је неколико хиљада нас који смо дошли у Гауер ове недеље могло да каже да сада јесте прошло то искуство, навела је Розеброу у писму.

Тело Ланкастер ће бити померено 29. маја и стављено у стаклени сандук у капели, где ће посетиоци и даље моћи да је виде, наводи се на сајту манастира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО СЕ ПРАВИЛНО ЦЕЛИВА ИКОНА: Игуман открио у чему многи верници греше