ДА ЛИ ЋЕ ЧАРЛС ОСТАТИ БЕЗ КОХ-И-НОРА: Индија тражи да јој се врати драгуљ из британске краљевске круне

Novosti online

13. 05. 2023. у 23:09

ИНДИЈА ће покренути дипломатску кампању како би вратила на хиљаде артефаката, међу којима је и дијамант кох-и-нор, који се налази у британској краљевској круни.

ДА ЛИ ЋЕ ЧАРЛС ОСТАТИ БЕЗ КОХ-И-НОРА: Индија тражи да јој се врати драгуљ из британске краљевске круне

Фото Танјуг/АП

Ради се о артефактима који су однети из Индије током британске колонијалне власти, тврди лондонски „Телеграф“.

Кампања за повратак драгоцености изнетих из Индије један је од приоритета индијског премијера Нарендре Модија, наводи британски медиј.

Акцију ће предводити високи индијски званичници и дипломате, а поједини од њих сматрају одношење драгоцености из Индије класична крађа, јер су „неетички узети током стања колонијалне принуде“.

„Телеграф“ наводи да би ова кампања могла да поремети односе Велике Британије и Индије, коју је Лондон током колонијалне ере називао „британским драгуљем у круни“ због великих ресурса и стратешке локације.

Очекује се да индијске дипломате у Лондону поднесу формалне захтеве појединцима и институцијама у чијем су поседу драгоцености, а процес би требало да почне ове године.

Иначе, међу тим драгоценостима је кох-и-нор, највећи дијамант на свету од 105 карата. Он је некада био у власништву индијских владара, али су га Британци одузели током анексије провинције Пенџаб 1849. године и тренутно је у круни покојне краљице Елизабете, мајке Елизабете Друге и баке тренутног краља Чарлса.

Ни та круна, ни дијамант, нису коришћени током недавног крунисања краља Чарлса, будући да је индијска владајућа партија упозорила Лондон да би то могло да „пробуди болна сећања на колонијалну прошлост“, наводи лондонски медиј.

Индија је, иначе, у више наврата од 1947. године, када је постала независна, тражила враћање тог дијаманта, али без успеха.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (3)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево кога још Хаг тражи осим Шешеља