ПОЉАЦИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ ВАРШАВЕ: Обележили годишњицу смрти папе Јована Павла Другог

Танјуг

02. 04. 2023. у 13:58

СТОТИНЕ грађана Пољске изашло је данас на улице Варшаве и других градова у тој земљи да би обележили годишњицу смрти некадашњег папе Јована Павла Другог, рођеног у Пољској, који је преминуо пре 18 година.

ПОЉАЦИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ ВАРШАВЕ: Обележили годишњицу смрти папе Јована Павла Другог

Foto: Profimedia

- Осећам потребу да искажем повезаност са оним што нас је папа Јован Павле Други учио - изјавила је пензионисана учитељица Доната Брончук, једна од учесница скупа у Варшави. 

Десетине људи око ње су се молили док су чекали да почне марш сећања на некадашњег папу, по необично хладном времену, преноси Ројтерс.

Људи у Пољској све мање долазе у цркву још од 1989. године, али Јован Павле Други и даље представља неспорни ауторитет за многе старије Пољаке Доната Брончук не верује у резултате недавних истрага холандског новинара Екеа Овербека и пољске приватне телевизије ТВН, који су независно један од другог дошли до закључка да је бивши папа прикривао скандале везане за педофилију унутар цркве док је био архиепископ Кракова.

- Јан Павле Други није урадио ништа лоше. Оптужбе против њега су лажне и њима се манипулисало - тврди она.

Владајућа пољска странка Право и правда (ПиС) и други верски конзервативци у земљи тврде да позиви на преиспитивање завештања Јована Павла Другог представљају заверу која треба да дискредитује највећи морални ауторитет пољске нације.

Пољска католичка црква је позвала грађане да поштују успомену на некадашњег папу и саопштила да преглед архива цркве није потврдио наведене оптужбе.

 

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО - У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала