ВЛАСТИ ПРЕДУЗИМАЈУ РИГОРОЗНЕ МЕРЕ: Овим државама у Европи прети екстремна суша ове године

Novosti online

02. 04. 2023. у 12:46

ЗАЛИХЕ воде широм света су у све већем ризику због прекомерних потрошњи, показао је најновији извештај УН.

ВЛАСТИ ПРЕДУЗИМАЈУ РИГОРОЗНЕ МЕРЕ: Овим државама у Европи прети екстремна суша ове године

FOTO: Tanjug/AP

Европа се од 2018. године бори са сушом. Истраживачи са Технолошког Универзитета у Грацу тврде да је ситуација са водом у свету врло нестабилна.

Земље широм европског континента боре се са несташицом воде чак и током зиме. Киша и снежне падавине указују на то да залихе које се већ смањују током типично влажног периода нису обновљене.

У северној Италији, Француској и Шпанији постоји забринутост за снабдевање водом за људску употребу, пољопривреду као и за производњу електричне енергије.

Европа и Медитеран би ове године могли да се суоче са још јединм екстремним сушама током лета. Европска Комисија предвиђа да би ово лето могло да буде још сушније него претходних година. Падавине које ће пасти у наредним недељама биће кључне за предвиђање ситуације која нас очекује у наредних неколико месеци.

Француска месец дана без падавина

Француска је 20. фебруара ове године оборила рекорд јер је 32 дана узаступно било без падавина. Држава се такође суочавала са најсувљом зимом у последњих 60 година.

Снежне падавине у француским Алпима, Пиринејима и другим планинским венцима такође су ове године биле много мање него иначе. Ове падавине су од виталног значаја за пуњење река и резервоара, што изазива забринутост за снабдевање водом током остатка године.

Скоро сви француски департмани били су погођени рестрикцијама воде током прошле године, док је 700 општина имало потешкоћа са снабдевањем водом за пиће.

Неколико општина је ове године већ увело одређена ограничења. Власти у Дрому и Ардешу су издале рано упозорење на сушу. Они охрабрују становнике да ограниче употребу воде.

Оријентални Пиренеји, Аин, Буш ду Рон и Вар су такође у приправности јер је људима који живе у овим областима забрањено да заливају своје травњаке, пуне базене или заливају усеве.

Француски министар за животну средину Кристоф Бешу најавио је почетком године да влада ради на плану који за циљ има борбу са сушама. Он је рекао да просечна потрошња воде од 150 литара по особи дневно није одржива и позвао је и компаније у свим гранама индустрије да смање употребу воде.

Једно решење на које Француска гледа је рециклирање више отпадних вода. Само 77 од укупно 33.000 постројења за пречишћавање у земљи тренутно је опремљено системом за рециклажу.

- Сваки план за смањење потрошње треба да укључи убрзање поновне обраде отпадних вода - рекао је Бешу.

Он је такође упозорио да 100 префекта у земљи не би требало да оклева да уведу локална ограничења воде ове године с обзиром на тренутну ситуацију.

Шпанија се суочава са дуготрајном сушом

На североистоку Шпаније, суша је достигла "изузетне" размере, према подацима државне метеоролошке службе.

Тешку ситуацију изазвале су високе температуре, као и мала количина падавина у последње три године.

Залихе воде за пиће за шест милиона људи који живе у Барселони сада су у опасности. Резерват Сау је на око девет одсто свог укупног капацитета и званичници су донели одлуку да преместе рибу како би спречили да се животиње угуше.

Фото Танјуг/АП

Ниво воде у резервату Сау сада је на девет одсто укупног капацитета, према подацима Института за воду у Каталонији, пише Еуро њуз.

Вода је преусмерена у други резервоар у региону како би се спречило да оно што је преостало постане неупотребљиво за пиће.

Упркос благом опоравку током зиме, суша се наставила у целој Шпанији.

Ситуација у Каталонији је, међутим, критична.

Нивои воде у резерватима у региону су знатно испод просека. Већ постоје ограничења за употребу воде у индистрији и пољопривреди, док становници не могу да користе воду за пиће за прање аутомобила или пуњење базена.

Италија издваја 7,8 милијарди евра за борбу

Италија је била једна од европских земаља које су најтеже погођене прошлогодишњим сушама, а влада је тада прогласила ванредно стање у пет региона.

По, најдужа река у земљи, протеже се од границе са Француском и Швајцарском до Јадранског мора. У 2022. речни слив је претрпео најгору сушу у последњих 70 година, а недостатак воде је утицао на све гране, од пољопривреде до производње зелене енергије.

Сада би милиони људи у регионима осетљивим на сушу, као што су Ломбардија и Пијемонт, могли да се суоче са додатним ограничењима ове године након изузетно суве зиме. Језеро Гарда на северу земље је већ пресушило, а низак водостај у познатим венецијанским каналима онемогућио је пролазак чамаца.

Међутим, недостатак падавина и топло време нису једини проблем са којим се Италија суочава.

Италија црпи више воде за пиће из својих језера, река и резервата него било која друга земља у ЕУ, показују подаци Италијанског националног института за статистику.

Институт је такође недавно открио да су италијански аквадукти изгубили 42 одсто количине воде коју су имали током 2020. То је највећи пад икада забележен.

У скалду са тим, сваки четврти град изгубио је више од 55 одсто воде због цурења, а у пет од седам области ова цурења се погоршавају.

Након прошлогодишње ванредне ситуације, Италија не може себи да приушти да троши воду коју има.

Премијерка Ђорђа Мелони рекла је током говора у парламенту 21. марта да Влада ради на националном плану за воду. То би укључивало побољшања инфраструктуре и кампању која би за циљ имала подизање свести о потреби уштеде ресурса.

У недавном интервјуу, министар животне средине Гилберто Пичето Фратин рекао је да влада припрема пакет од 7,8 милијарди евра како би помогли земљи да се избори са кризом.

(Телеграф.рс)

БОНУС ВИДЕО: САДАМОВЕ ПАЛАТЕ 20 ГОДИНА ПОСЛЕ АМЕРИЧКЕ ИНВАЗИЈЕ: Пропадају иако их је УНЕСКО ставио под заштиту

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

ИЗДАО ВУЧИЋА КАО ЛУКАШЕНКА: Није случајно што је Слободан Милошевић за Богољуба Карића рекао да је најгори човек на свету