БУРКИНА ФАСО ПРОТЕРАЛА ФРАНЦУСКЕ ДОПИСНИКЕ: Власти ове земеље већ неко време спроводе велику одмазду

Ђ.Г.

02. 04. 2023. у 10:17

ВЛАСТИ Буркине Фасо протерале су из земље дописнике француског листа Libération и афричке дивизије Монде, саопштили су уредници обе публикације .

БУРКИНА ФАСО ПРОТЕРАЛА ФРАНЦУСКЕ ДОПИСНИКЕ: Власти ове земеље већ неко време спроводе велику одмазду

Фото Танјуг/АП

У децембру прошле године власти Буркине Фасо обуставиле су емитовање француске радио станице РФИ. А у марту ове године, ТВ канал Франс 24 такође је суспендован широм земље. ТВ канал је пожалио због одлуке и назвао оптужбе које су изазвале овај корак неоснованим. ЕУ је такође критиковала власти земље у вези са суспензијом француског ТВ канала.

- Дописница Монде Африке Софи Дусет депортована је из Буркине Фасо у суботу 1. априла, заједно са дописницом Libération Агнес Фебвре. Новинарка је од Службе државне безбедности Буркине Фасо сазнала да јој је наређено да напусти земљу у року од 24 сата - преноси лист Монд.

Напомиње се да су службеници Ресора државне безбедности у суботу ујутру дошли у њену кућу у цивилу и рекли да су јој укинута акредитација и прес картица. Она, међутим, није обавештена о разлозима за такву одлуку.

Лист Libération назвао је одлуку о искључењу свог дописника неразумном.

- После забране РФИ и Франс 24, ова произвољна и неоправдана одлука, коју Libération најоштрије осуђује, била је још један покушај владајуће хунте да ућутка независне медије, како стране тако и локалне - наводи се у публикацији.

Како се наводи, оба дописника су већ стигла у Париз .

Libération напомиње да је одлука о депортацији њеног новинара уследила након објављивања истраге о снимку убијања деце и тинејџера у касарни.

Власти Буркине Фасо раније су најавиле отказивање споразума о војној помоћи са Француском , закљученог пре више од 60 година. Министарство спољних послова Буркине Фасо је такође обавестило француску страну да ће отказивање уговора ступити на снагу месец дана након добијања писменог обавештења.

Крајем јануара је саопштено да ће француска војска напустити територију Буркине Фасо у року од месец дана на званични захтев власти те земље, пренела је РИА.

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО - У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

СРБИН ИЗНЕДРИО СВЕТСКУ МИСТЕРИЈУ! Какво ово чудо Новак Ђоковић има на Ролан Гаросу?! (ФОТО / ВИДЕО)