ЈАПАНЦИ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВРАТЕ БЛИЗУ ФУКУШИМЕ: Премијер позвао на повратак свих мештана избеглих од нуклеарне катастрофе 2011. године

Новости онлајн

01. 04. 2023. у 14:02

ЈАПАН је данас поново отворио делове града Томиока, из кога је 2011. године евакуисано страновништво након катастрофе у оближњој нуклеарној елекрани Фукушима, али већина некадашњих становника овог града не размишља о повратку.

ЈАПАНЦИ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВРАТЕ БЛИЗУ ФУКУШИМЕ: Премијер позвао на повратак свих мештана избеглих од нуклеарне катастрофе  2011. године

Фото Танјуг/АП

Свечаном отварању области величине око четири квадратна километра је присуствовао и премијер Јапана Фумио Кишида, у јеку сезоне цветања трешње у овој земљи, преноси АП.

Некадашњи становници Томиоке и посетиоци су славили поновно отварање шетњом кроз улицу која је позната под именом "тунел трешњиног цвета".

Укидање наређења о евакуцији никако не представља коначан циљ, већ само почетак опоравка, рекао је премијер Кишида, позвавши да се настави рад на отварању других зона у које је још увек забрањен приступ.

Људи који су некада живели у Томиоки, упркос интензивној деконтаминацији овог града, углавном не размишљају у повратку.

Младим људима недостају пословне прилике и сматрају да инфраструктура недовољно развијена, а многи су већ отпочели нови живот на другим местима.

Породице са малом децом се боје последица радијације.

Само 50 од око 2.500 житеља четврти Јономори и Осуге се вратило у Томиоку или изразило жељу за повратком.

Почев од 2017. године, када је Томиока први пут делимично отворена, се у овај град вратило само око 10 одсто првобитне популације. Земљотрес који је у марту 2011. године погодио Јапан је довео до цурења радијације из нуклеарне електране Фукушима, због које је 160.000 становника у околини електране било присиљено на евакуацију.

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО - У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУН, ЈУЛ И АВГУСТ: У јулу температуре испод 25 степени, од 10. августа топлотни талас