СИ ЂИНПИНГ УСЛОВИО ЕВРОПУ: Хоћете здраве односе са Кином - урадите ово

Новости Онлајн

31. 03. 2023. у 17:03

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг позвао је Европску унију да одбрани своју стратешку независност уколико намерава да развија здраве односе са Кином.

СИ ЂИНПИНГ УСЛОВИО ЕВРОПУ: Хоћете здраве односе са Кином - урадите ово

Фото Танјуг/АП

- За развој здравих односа Кине и ЕУ неопходно је да Брисел чврсто брани своју стратешку независност - рекао је Ђинпинг током састанка са шпанским премијером Педром Санчезом у Пекингу.

Он је истакао и да се Кина и ЕУ придржавају принципа мултилатерализма, свих циљева и принципа Повеље УН, те да се залажу за мирно решавање међународних спорова.

Навео и је и да обе стране треба да буду партнери на путу модернизације и да заједнички решавају глобалне проблеме.

Си је такође рекао да је Кина спремна да се укључи у свестрани дијалог и сарадњу са ЕУ у духу независности, узајамног поштовања и обостране користи и изразио наду да ће Шпанија играти активну улогу у промовисању дијалога и сарадње између Кине и ЕУ.

Ђинпинг се обратио целој Азији: Успротивите се хегемонији

Председник Кине се обратио и свим азијским земљама рекавши да су оне дужне да се успротиве хегемонији и политици застрашивања и да не дозволе да одређене земље покушају да одузму народу Азије право на бољи живот.

Он је то, наиме, рекао на састанку са премијером Сингапура Ли Син Лунгом додавши да је, у светлу свих озбиљних промена на геополитичкој сцени, потребно очувати позитиван тред развоја азијског региона и регионалног мира са акцентом на економску глобализацију и интеграцију.

БОНУС ВИДЕО: КИНА ПРИВЛАЧИ НАПРЕДНОМ ЕКОНОМИЈОМ И БОГАТОМ КУЛТУРОМ

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?