АМЕРИЧКА МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА: Желимо рефорне, против смо краткорочног повећања капитала Светске банке

Танјуг

29. 03. 2023. у 23:35

АМЕРИЧКА министарка финансија Џенет Јелен одбацила је данас предлог о краткорочном повећању капитала Светске банке.

АМЕРИЧКА МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА: Желимо рефорне, против смо краткорочног повећања капитала Светске банке

Џенет Јелен, Фото АП

Јелен је на буџетској расправи у Комитету за издвајања за државне, иностране операције и сродне програме Представничког дома Конгреса САД рекла да жели да реформе Светске банке знатно прошире кредитирање за борбу против климатских промена и других глобалних криза, углавном ширењем постојећих ресурса, усвајањем иновативних политика финансирања и мобилизацијом приватних финансија, преноси Ројтерс.

Повећање капитала било је међу предлозима Светске банке у јануару, али оно не би било могуће без подршке САД, највећег акционара Светске банке, рекла је Јелен.

-Не тражимо повећање капитала. Желимо да видимо бољу мобилизацију приватних ресурса поред инвестиција Светске банке, али у овом тренутку не тражимо повећање капитала, рекла је Јелен.

Последње повећање капитала Светске банке, од 13 милијарди долара, одобриле су земље чланице 2018. године, али створени кредитни капацитети били су под великим притиском због пандемије ковида 19 и последица рата у Украјини, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима