АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Естонија новцем ЕУ купује нову војну опрему, а своју стару шаље у Украјину

Танјуг

29. 03. 2023. у 23:21

САВЕЗНИЦИ Естоније из Европске уније доводе у питање издвајање те земље за оружје које шаље Украјини, сугеришући да прорачун Талина далеко надмашује све остале, јер користи средства ЕУ за значајно унапређење своје војске кроз схему повраћаја новца, јавља Политико.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Естонија новцем ЕУ купује нову војну опрему, а своју стару шаље у Украјину

НАТО Фото АП

Како наводи Политико, Естонија инсистира на томе да су њени захтеви за новим оружјем у складу с правилима о замени виталне опреме и једноставно одражавају њене велике доприносе рату, али њени критичари примећују да би схема ЕУ била под великим притиском када би све земље, поготову оне веће, користиле исту методологију као Талин.

Иако су Литванија и Летонија такође дале сличне доприносе Украјини, и то у вредности од око 400 милиона евра или више, њихови захтеви према фонду далеко су мањи.

Политико наводи да је Естонија пронашла "савршено легалан начин" за замену својих старих залиха, првенствено тако што није поднела свој захтев за донације ЕУ на основу вредности старе опреме послате у Украјину, већ на темељу вредности потпуно нове, заменске опреме.

-Они шаљу своју стару опрему у Украјину и купују потпуно нови материјал за себе, финансиран новцем ЕУ, рекао је извор близак ЕУ, који је желео да остане неименован, наводи Политико.

БОНУС ВЕСТИ - ПОГЛЕДАЈТЕ ИСПАЉИВАЊЕ "МОСКИТ" КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ: Вежбе руске Пацифичке флоте у Јапанском мору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!