ОРБАН НИКАД ДИРЕКТНИЈИ: "Молдавија би требало да поново постане део Румуније"

Ђ.Г.

28. 03. 2023. у 14:43

МОЛДАВИЈА би поново требало да постане део Румуније, пошто милион грађана Молдавије има и румунско држављанство, изјавио је у етру бивши румунски премијер Лудовик Орбан.

ОРБАН НИКАД ДИРЕКТНИЈИ: Молдавија би требало да поново постане део Румуније

Фото: Профимедиа

- Постоји више него јака веза између Румуније и Молдавије, укључујући и са правне тачке гледишта. Око милион грађана Молдавије има и румунско држављанство... Ја сам особа која сматра да је то нормално и природно за садашњу Молдавију да поново постане део Румуније -рекао је Орбан на ТВ каналу Молдова 1.

Према његовим речима, земље су постигле приближавање, посебно након што су молдавске власти признале румунски као државни језик. Орбан такође напомиње да Кишињев добија подршку од Румуније у области енергетике и економије.

Парламенти Молдавије и Румуније су прошле године први пут одржали заједнички састанак. Пре тога су се владе две земље више пута састајале, формиране су заједничке комисије и радне групе у многим областима. До краја године у Букурешту ће се одржати нови састанак законодавних тела две земље. Према мишљењу локалних аналитичара, напетост у односима са Руском Федерацијом због сукоба у Украјини доприноси зближавању Кишињева и Букурешта.

Румунија је 1918. године послала трупе на територију Молдавије, повлачећи границу дуж реке Дњестар (искључујући територију данашњег Придњестровља). Савет територије, створен у Кишињеву, гласао је за уједињење са суседном државом. Од јуна 1940. године територија модерне Молдавије није у саставу Румуније. На територији обе земље постоје присталице идеје „унионизма“, односно уједињења Румуније и Молдавије елиминисањем ове друге као посебне државе, пренела је РИА.

БОНУС ВИДЕО: ПОТРАГА ЗА ТРОЈИЦОМ НЕСТАЛИХ У ДУНАВУ И ДАЉЕ ТРАЈЕ - Апел породице грађанима да помогну током викенда

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДАНАС ЈЕ ЗНАЧАЈАН ДРЖАВНИК И ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Препознајете ли политичара на слици из младости?