АЛИСОНОВА ФОРМУЛА ПРОТИВ ВЕТРОПАРКОВА: Да ли људи који планирају Нет Зеро транзицију знају шта раде

В.Н.

26. 03. 2023. у 17:32

ОСНОВНА аритметика показује да је енергија ветра економска и друштвена катастрофа у настајању требало да буде јасна сваком паметном, пише Вејд Алисон, преноси The Global Warming Policy Foundation.

АЛИСОНОВА ФОРМУЛА ПРОТИВ ВЕТРОПАРКОВА: Да ли људи који планирају Нет Зеро транзицију знају шта раде

Фото: АП

Математичар и физичар са Оксфордског универзитета, истраживач у ЦЕРН-у и сарадник Кибле колеџа, професор емеритус Вејд Алисон урадио је прорачуне у којима тврди да се Велика Британија суочава са вероватноћом квара у снабдевању електричном енергијом, закључује он, преноси The Global Warming Policy Foundation.

 -Енергија ветра не успева по свим тачкама - каже он, додајући да владе игноришу "огромне доказе" о неадекватности енергије ветра, "и прибегавају бучној а не аргументованој анализи", наводи се у публикацији.

Страшна упозорења професора Алисон садржана су у кратком раду који је недавно објавила Фондација за политику глобалног загревања. Он напомиње да је енергија коју даје Сунце "изузетно слаба", због чега није било у стању да обезбеди енергију за одржавање чак и малог глобалног становништва пре индустријске револуције са прихватљивим животним стандардом.

Слично је недавно на драматичнији начин изнео нуклеарни физичар др Волас Манхајмер. Он је тврдио да инфраструктура око ветра и сунца неће само пропасти, "већ ће коштати трилионе, уништити велике делове животне средине и бити потпуно непотребна".

У свом раду, Алисон се концентрише на утврђивање бројева који стоје иза природних флуктуација ветра. Комплетна израда није компликована. Он показује да при брзини ветра од 20 миља на сат, снага коју производи ветротурбина износи 600 вати по квадратном метру при пуној ефикасности. За испоруку исте снаге као нуклеарна електрана Hinklei Point C - 3.200 милиона вати - било би потребно 5,5 милиона квадратних метара турбинске површине.

Напомиње се да би то требало да буде прилично неприхватљиво за оне који брину о птицама и другим еколозима. Наравно, изгледа да се ова забринутост до данас није остварила. Рачуна се да ће милиони слепих мишева и птица бити заклани копненим ветротурбинама сваке године. У међувремену, на обали Масачусетса, ускоро ће почети радови на џиновској ветропарку, заједно са дозволама за узнемиравање и вероватно повреду скоро десетине популације ретког северноатлантског десног кита.

Када се флуктуације брзине ветра узму у обзир у Алисоновој формули, учинак ветра постаје много лошији. Ако брзина ветра падне за половину, расположива снага пада за фактор осам. Скоро горе, примећује он, ако се брзина ветра удвостручи, испоручена снага расте осам пута, а турбина мора да се искључи ради сопствене заштите.

Постоје проблеми и са капацитетима батерија које би требало да чувају овако добијену енергију.Амерички адвокат и математичар Френсис Ментон, који води сајт Manhattan Contrarian, прегледао је недавне званичне извештаје о трошковима и открио да би "чак и под најоптимистичнијим претпоставкама" цена енергије ветра би могла бити висока као БДП једне земље. Под мање оптимистичним претпоставкама, сам капитални трошак могао би бити 15 пута већи од годишњег БДП-а.

Прошле године, ванредни професор Симон Мишо упозорио је финску владу да у свету нема довољно минерала за снабдевање свих батерија потребних за Нет Зеро.

Мишо је приметио да пројекат Нет Зеро можда неће ићи у потпуности "како је планирано". У међувремену, Ментон је закључио, уз мишљење које би неки могли сматрати неоправдано добротворним:  -Тешко је избећи закључак да људи који планирају Нет Зеро транзицију немају појма шта раде.-

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

СВЕТЛОСТ НА ГРУДИМА: Откривено шта је Новак Ђоковић носио на телу током претходног меча на Ролан Гаросу