ПРОГЛЕДАО НАКОН 6 ГОДИНА: Мушкарцу у Торину револуционарном методом враћен вид

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti Rim

25. 03. 2023. у 12:12

Захваљујући јединственој интервенцији изведеној на слепом човеку у болници „Ле Молинете“ у Торину 83-огодишњи Емилијано Боско прогледао је на једно око захваљујући аутотрансплантацији целе површине са другог ока, јединственој иновативној методи први пут примењеној на светском нивоу.

ПРОГЛЕДАО НАКОН 6 ГОДИНА: Мушкарцу у Торину револуционарном методом враћен вид

Фото: Новости

И историја овог човека потпуно слепог 6 година,  јер је пре 24 године изгубио вид на левом оку због иреверзибилног ретиналног слепила, необична је, прогресивно је губио визуелну функцију и на десном оку због окуларног псеудо-пемфигоида, ретке хроничне болести која је уништила његову рожњачу и површину ока.

Последњих година већ су учињени покушаји да се опорави бар десно око са две традиционалне трансплантације рожњаче пуне дебљине, али су обе биле неуспешне.

 Потом је уследила најновија, револуционарна интервенција, коју су извели професор Микеле Реибалди, директор Очне клинике Универзитета Молинете и професор Винћенцо Сарникола један од водећих стручњака у свету хирургије рожњаче.

„Лево око било је непоправљиво са функционалне тачке гледишта, али рожњача и површина ока били су доброг здравља: у пракис је трећина левог ока пресађена у десно, које је реконструисано и враћен му је вид. Права новина састоји се у томе да се трансплантација рожњаче прошири на целу површину ока и на ткиву коњуктива-склере. А истовремено лево око је реконструисано донаторским ткивом само у естетске сврхе“.

 Крајњи резултат јесте да две недеље након операције пацијент препознаје предмете, лица и може самостално да се креће. Чак је и ризик од одбацивања смањен у односу на просек „очекујемо трајни успех на десном оку јер је реконструисано сопственим ткивом пацијента и стога потенцијало заштићено од проблема одбацивања који су задесили претходне трансплантације“, објашњавају лекари.

Инртервенција ће, упркос својој изузетноти, бити поновљива и у другим случајвима који ће имати пацијенте са истим условима као 83-огодишњак оперисан у Торину који каже, радећи уобичајене ствари у кући као некада, „осећам се поново рођеним“.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУН, ЈУЛ И АВГУСТ: У јулу температуре испод 25 степени, од 10. августа топлотни талас