ЗАБРАНИЛИ ВЕЋИНУ ОПЕРАЦИЈА ПРОМЕНЕ ПОЛА: Гувернер Џорџије потписао закон

Танјуг

24. 03. 2023. у 00:49

ГУВЕРНЕР Џорџије Брајан Кемп данас је потписао закон који забрањује већину операција промене пола и терапија замена хормона за трансродне особе млађе од 18 година.

ЗАБРАНИЛИ ВЕЋИНУ ОПЕРАЦИЈА ПРОМЕНЕ ПОЛА: Гувернер Џорџије потписао закон

Фото: Shutterstock/Илустрација

Посланици Сената у уторак су дали коначно одобрење закона, упркос протестовању демократских посланика и активиста за права ЛГБТ популације, а како наводи АП, закон представља део настојања конзервативних снага у САД да ограниче права трансродних спортиста, дрег представе и мере родне афирмације.

-Ценим сате дебате и разматрања и поштовање чланова скупштине који су резултирали коначним усвајањем овог закона. Као грађани Џорџије, родитељи и изабрани лидери, наша највећа одговорност је да заштитимо светлу будућност наше деце, а овај закон чини важан корак у испуњавању те мисије, рекао је Кемп.

Противници закона наводе да нови закон представља неуставно крешење права родитеља, те је америчка Унија за грађанске слободе саопштила, пре него што је Кемп потписао закон, да ће употребити "сва правна средства које има на располагању" да га поништи.

Како наводи АП, лекари и даље могу да преписују лекове за блокирање пубертета према закону у Џорџији који ће остати на снази до 1. јула.

С друге стране, председник конзервативне групе Фронтлајн полиси Кол Музио залагао се за још строже забране и упркос томе што је поздравио то што је Кемп потписао нови закон, назвао га је "једним од најслабијих у земљи" и најавио борбу за још ограничења.

-Гувернер Кемп се никада није плашио да заштити децу и ценимо његову континуирану посвећеност супротстављању радикалним и штетним циљевима, рекао је Музио.

Трансродни млади људи и њихови родитељи лобирали су против закона последњих недеља, упозоравајући да посланици додатно маргинализују ту групу која је, како се наводи, склона да, у забрињавајуће високом броју случајева, себи одузме живот.

Републикански посланици негирали су да "било коме желе зло", уз образложење да им је "у срцу најбољи интерес деце".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!